Handelingen

Oud-Beijerland, Willem van Vlietstraat 2a - De Open Hof

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Open Hof
Genootschap: PKN Protestantse Gemeente De Open Hof
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Hoeksche Waard
Plaats: Oud-Beijerland
Adres: W. van Vlietstraat 2a
Postcode: 3262GM
Jaar ingebruikname: 2010
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Moderne, functionele kerk zonder toren.

Nieuwe, op 18 september 2010 in gebruik genomen kerk, van de Protestantse Gemeente Oud-Beijerland. Dit kerkgebouw bevindt zich op de plaats van de voormalige Ned. Herv. Ontmoetingskerk, die sinds 2008 drastisch is herbouwd (als zodanig kan hier van nieuwbouw worden gesproken). Gemeentelid Victor de Leeuw heeft het ontwerp gemaakt. Intussen kerkte deze Protestantse Gemeente vanaf eind 2008 alleen in de Gereformeerde Thomaskerk. De Gereformeerde Thomaskerk (1971, W. Wissing) en de Ned. Hervormde Ontmoetingskerk (1972) vormen nu samen de PKN-gemeente van Oud-Beijerland. Besloten is in één gebouw verder te gaan. Deze kerk is zaterdag 18 september 2010 officieel in gebruik genomen als PKN de Open Hof. De Thomaskerk is afgestoten en zou aanvankelijk worden afgebroken in 2011, wellicht nog later.

Orgel

Het orgel is in 1973 gebouwd door de firma Ernst Leeflang (Apeldoorn) voor de Geref. Thomaskerk te Oud-Beijerland. Adviseur is Arie J. Keijzer (Waddinxveen). In 1993 wordt het door de firma Fama & Raadgever (Maarssen) gereviseerd en opnieuw geïntoneerd. De firma J.L. van den Heuvel (Dordrecht) plaatst het in 2010 over naar De Open Hof. Het orgel wordt daar op een verrijdbaar podium geplaatst, zodat het binnen de kerkruimte verplaatst kan worden. Dat verplaatsen zal vast en zeker een heel gunstige invloed hebben op de stemming van het orgel ;-)

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 1): Prestant 8' - Holpijp 8' - Octaaf 4' - Spitsfluit 4' - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 4 sterk - Trompet 8'.
  • Borstwerk (manuaal 2): Gedekt 8' - Roerfluit 4' - Quint 2⅔' - Terts 1 3/5' - Cymbel ½' 2 sterk - Regaal 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Prestant 8' (transm.) - Roerfluit 8' - Fagot 16'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Borstwerk aan Pedaal - Borstwerk aan Hoofdwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 21 september 2010.

In Oud-Beijerland is zaterdag de nieuwe kerk van de protestantse gemeente De Open Hof geopend. Op zondag vond de eerste dienst plaats. De dienst begon in de Thomaskerk, van waaruit de aanwezigen naar De Open Hof vertrokken voor de startviering. De Open Hof is een veelkleurige geloofsgemeenschap die deel uitmaakt van de Protestantse Kerk in Nederland.

Het lage kerkgebouw heeft een opvallend rode kleur. Het gebouw heeft een grote, lichte kerkzaal met 400 zitplaatsen, een brede hal voor ontvangsten, verschillende vergaderruimtes, twee eigen zalen voor de jeugd en een huiskamer waar ook door de week activiteiten zijn. Bijzonder is het stiltecentrum aan de voorzijde waar iedere bezoeker welkom is.

Externe link

Aanvullende informatie

In Oud-Beijerland bevinden zich, naast de hierboven genoemde PKN kerk "De Open Hof", onverminderd twee andere kerkgebouwen, die eigendom zijn van de "Hervormde Gemeente Oud-Beijerland": 1. de historische Dorpskerk; 2. de moderne Bethelkerk. Deze kerken zijn van Gereformeerde Bond signatuur.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur