Handelingen

Oud-Beijerland, Wilhelminastraat 3 - Gereformeerde Gemeente (1937 - 2007)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Gemeente
Genootschap: Gereformeerde Gemeente
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Hoeksche Waard
Plaats: Oud Beijerland
Adres: Wilhelminastraat 3
Postcode: 3262SV
Jaar ingebruikname: 1937
Architect: Harmelen, J. van
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: Geen


Geschiedenis

1971 forse uitbreiding, buiten gebruik in 2000, in 2007 gesloopt.

Na de ingebruikname van de nieuwe Geref. Gemeente Bethabarakerk op 10 september 2000 stond de oude kerk aan de Wilhelminastraat 3 leeg. Die kerk dateerde van 1928 en was uitgebreid in 1954, 1961, 1971 en 1995. In 2000 is ze verkocht aan de burgerlijke gemeente. Medio maart 2007 is de kerk gesloopt. Op de vrijgekomen plaats zijn 14 appartementen voor verstandelijk gehandicapten, en kantoorruimten voor verschillende maatschappelijke organisaties, gekomen.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 2 april 1997.

De gereformeerde gemeente van Oud-Beijerland gaat een nieuwe kerk bouwen aan de Jan Lievenslaan. Het huidige kerkgebouw aan de Wilhelminastraat is te klein en biedt onvoldoende mogelijkheden voor uitbreiding.

Uit Reformatorisch Dagblad, 13 maart 2007.

Woningcorporatie Union begint volgende week met de sloop van de kerk van de voormalig gereformeerde gemeente aan de Wilhelminastraat in Oud-Beijerland. Op de plaats waar nu de kerk staat, verrijst komend jaar een appartementencomplex voor verstandelijk gehandicapte jongeren.

De sloopwerkzaamheden nemen ongeveer twee weken in beslag. Geprobeerd wordt de overlast voor de omgeving te beperken. Het is de bedoeling om in mei te beginnen met de nieuwbouwwerkzaamheden. Die zullen ruim een jaar in beslag nemen.

Met de nieuwbouw aan de Wilhelminastraat gaat voor de oudervereniging Wonen (z)onder Zorg een lang gekoesterde wens in vervulling: een woongebouw op maat voor thuiswonende gehandicapte kinderen. In het woongebouw worden op de twee verdiepingen veertien appartementen gerealiseerd, bestemd voor het begeleid zelfstandig wonen van verstandelijk gehandicapten. Op de begane grond komen kantoorruimten voor enkele maatschappelijke organisaties.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur