Handelingen

Oud-Beijerland, Waterstal 3 - Dorpskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Dorpskerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Oud-Bejerland
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Hoeksche Waard
Plaats: Oud-Beijerland
Adres: Waterstal 3
Postcode: 3262JR
Sonneveld-index: 02822
Jaar ingebruikname: 1567
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 31920 (kerk); 31921 (toren)


Geschiedenis

Grote, prachtige,beeldbepalende dorpskerk met hoge, slanke toren. Rijk ingericht interieur, met kleurrijke glas-in-loodramen en mooie jubileumborden.

Een uit 1567 stammende kerk, oorspronkelijk een kruiskerk zonder zijbeuken. In de 17e eeuw volgden verschillende uitbreidingen. De toren is gesticht door Sabina, dochter van de graaf van Egmond. Achterin de kerk is haar grafkelder.

Uitbreiding 1925 (Kuipers) met kerkcentrum Maranatha, een apart gebouw..

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

Herv. Kerk. Kruiskerk uit 1650 met houten tongewelven op trekbalken, vergroot aan de oostzijde ca. 1925. Inventaris: preekstoel en doophek XVII A; gesneden en gepolychromeerd rouwbord, Lod. Xvi uit 1799; zerk uit gepolychromeerd wapen uit 1651. Van het aanwezige orgel is de Hoofdkas van C. van Oeckelen uit 1827. Het oorspronkelijke front voor het Onderpositief werd in 1967 gebruikt als front van een nieuw Rugwerk, in een nieuwe onderkas werd een borstwerk geplaatst en ter weerszijden van de Hoofdkas werden twee pedaaltorens toegevoegd. Van het instrument valt alleen het Hoofdwerk binnen de bescherming.

Toren

Toren van de Herv. Kerk. Bakstenen toren (1604) in gotiserende vormen met slanke naaldspits. Eikenhouten klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van H. Meurs, 1604, diam. 93 cm en een moderne klok. Mechanisch Duits torenuurwerk, ca. 1900, later voorzien van elektrische opwinding.

Orgel

Cornelis van Oeckelen bouwde in 1826/1827 een nieuw orgel voor de kerk met twee klavieren. Het bovenmanuaal had 11 stemmen en het ondermanuaal 4. Het pedaal was aangehangen. Het rugpositief was een schijnpositief. In 1967 werd het orgel verbouwd door de firma Pels & Zn. onder advies van Jan Bonefaas. Men breidde het instrument uit met twee pedaaltorens voor een zelfstandig pedaal en een borstwerk. Het orgel had nu 31 stemmen. De originele tongwerken werden vervangen door nieuwe. Op 27 september 1967 nam men het orgel weer in gebruik. Het werd bij deze gelegenheid bespeeld door de eigen organist, dhr. B.W. Schipper, en door Jan Bonefaas. Mense Ruiter voerde in 1987 een volledige herintonatie uit. Op 7 maart 1987 nam men het orgel weer in gebruik. Het werd hierbij bespeeld door Geert Bierling, Henk C. de Gelder en Henk G. van Putten. Omdat de nieuwe tongwerken niet goed bij het orgel pasten, werd besloten om nieuwe te laten maken. In 2000 werden de nieuwe tongwerken geplaatst. De al in 1987 door Mense Ruiter geplaatste Trompet 8' van het Hoofdwerk verhuisde naar het pedaal, waar de Schalmei 4' uit 1967 het veld moest ruimen. Op 2 december 2000 is het gereviseerde orgel weer in gebruik genomen met een bespeling door Willem van Twillert. Eind 2008 is gestart met een nieuwe revisie van het instrument, waarbij enkele romantische registers op het Borstwerk zijn geplaatst. De werkzaamheden werden uitgevoerd door Mense Ruiter. Toegevoegd zijn een Viola di Gamba en een Vox Celeste, een Gemshoorn 2' en tenslotte is de Regaal vervangen door een Basson-Hobo uit de jaren 1910-1930, afkomstig uit het orgel van de Doopsgezinde Kerk in Harlingen. Op 14 november 2009 werd het uitgebreide orgel weer feestelijk in gebruik genomen, waarbij de eigen organisten het orgel bespeelden. In 2016 zal gestart worden met een nieuwe restauratie door Mense Ruiter, omdat een deel van het metalen pijpwerk moet worden gereviseerd i.v.m. doorzakkende pijpvoeten.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad 22 augustus 2013.

Een 17e-eeuwse gevelsteen op de toren van de oude Dorpskerk in Oud-Beijerland is volledig gerestaureerd 
–inclusief bladgoud– dankzij een volhardende vrijwilliger. Pas op met schilder Piet Hoogvliet. Pompt joviaal je hand, maar verft ’m intussen meteen even rood. Schildershumor. Maar schilderen kan hij: de gevelsteen op de Oud-Beijerlandse toren glimt als nooit tevoren. (Bron:Volledig bericht)

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Glas in lood