Handelingen

Oss, Oude Litherweg 2 - St. Pauluskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Sint Pauluskerk
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Oss
Plaats: Oss
Adres: Oude Litherweg 2
Postcode: 5346RT
Jaar ingebruikname: 1964
Architect: Reus, J.A. de
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: geen
Sonneveld-index: 08049


Geschiedenis

Moderne kerk met kleine toren, waarin 2 klokken. De R.K. St. Pauluskerk (1964, J.A. de Reus, Oss) aan de Oude Litherweg 2 is op 5 april 2010 gesloten voor de eredienst. De parochie is gefuseerd met die van O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen (Grote Kerk). De luidklokken, Maria en Jozef genaamd en gemaakt bij de Koninklijke Eijsbouts klokkengieterijen te Asten, zijn niet omgesmolten, maar verhuisd naar een kerk in Genemuiden. Onbekend is de bestemming van de St. Pauluskerk na de sluiting. Per 1 maart 2013 is de St. Pauluskerk overgegaan in particuliere handen. De pastorie is aangepast om als woonhuis van de eigenaar te dienen. De nieuwe bestemming van de sacristie en het kerkgebouw waren op dat moment nog onduidelijk.

Omschrijving

Rooms-katholieke kerk.

  • Plattegrond: rechthoek met halfronde absis (zonder vensters).
  • Dak: plat (iets schuin aflopend) met eronder een terugwijkende glasrand, brede dakrand van hout
  • Materiaalgebruik: baksteen, hout, beton (lateien)
  • Bijgebouwen: pastorie met 2 verdiepingen en veel vensters, 2 ingangen waarvan een verscholen en verdiept in een hoek, op de verdieping zijn bakstenen weggelaten
  • Toren: klokkenstoel is taps toelopend, 2 klokken
  • Bijzonderheden: hemelwaterafvoeren in de gevel, vooruitstekende tochtkast met glasdeuren, rechts een afgeronde entree met natuurstenen blokken en houten deur, betegeling voor de kerk.

In de media

  • Uit Kunstinzicht d.d. 17 mei 2013

In de voormalige Pauluskerk in Oss is er een mogelijkheid binnen het bestemmingsplan tot verhuur van atelierruimten. Gezien de grootte (1000m2) en de hoogte (6m) zijn er veel mogelijkheden. De invulling kan in het huidige stadium in overleg nog bepaald worden. Ruimten van 12m2 tot 500m2 zijn te realiseren. Tevens mooie binnentuin aanwezig. Mooie locatie nabij centrum aan invalswegen.

Afbeeldingen

Exterieur