Handelingen

Opheusden, Reigerstraat 11 - Gereformeerde Gemeente

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Gereformeerde Gemeente
Genootschap: Gereformeerde Gemeenten
Provincie: Gelderland
Gemeente: Neder-Betuwe
Plaats: Opheusden
Adres: Reigerstraat 11
Postcode: 4043KT
Sonneveld-index: Geen
Jaar ingebruikname: 2016
Architect: Beijnum, W.M. van
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geenGeschiedenis

Buitengewoon interessante, grote, moderne "refodome". Op 2 maart 2016 in gebruik genomen. Verving een eerder kerkgebouw ter plaatse.

Het gebouw biedt plaats aan totaal ca. 1800 zitplaatsen waarvan ca. 1300 plaatsen op de begane grond en ca. 500 op de galerij. Er is een mogelijkheid om de galerij in de toekomst uit te breiden met ca. 150 zitplaatsen. De kerk beschikt tevens over een zevental zalen, verdeeld over twee bouwlagen voor o.a. verenigingsleven, vergaderingen en catechisatie. De zalen op de begane grond zijn van elkaar gescheiden d.m.v. een panelenwand waardoor er de mogelijkheid bestaat deze zalen samen te voegen tot één grote zaal. Zowel op de begane grond als op de verdieping bevinden zich een keuken en diverse ondersteunende ruimtes, tevens kan op de begane grond een opbaarruimte gecreëerd worden door het dichtschuiven van enkele paneelwanden in de centrale binnenruimte.

Na een periode van precies 18 maanden gekerkt te hebben in het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente in Nederland, is in Opheusden een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen op woensdag 2 maart j.l. .

Op 2 september 2014 werd het oude kerkgebouw aan de Reigerstraat voorgoed gesloten. De slopershamer werd erin gezet om plaats te maken voor een nieuw kerkgebouw. De gemeente in de Betuwe met zo'n 2050 (doop)leden groeide uit haar jasje. Opheusden, een boomkwekersdorp, is een streekgemeente met leden die woonachtig zijn van Elst tot Tiel. Met name in de periode van ds. J. Karens (1970-2003) was er een behoorlijke groei: van 453 (doop)leden tot 1899 (doop)leden.

Enige jaren geleden werd een begin gemaakt aan het nieuwbouwproject. Op woensdag 2 maart is het nieuwe gebouw tijdens een kerkdienst in gebruikt genomen door de plaatselijke predikant, ds. G.M. de Leeuw. Het gebouw kan 1750 personen een plekje bieden in de kerkzaal met zijn enorme galerij. Het is 46 meter lang, 35 meter breed en 30 meter hoog. Boven het liturgisch centrum (naar een ontwerp van orgelbouwer Jan van den Heuvel) is het orgel uit de oude kerk geplaatst. Met dit verschil dat het nu is uitgebreid met een rugwerk en het straks 40 stemmen telt.

Orgel

Het Van den Heuvel-orgel komt uit het voormalige kerkgebouw Met dit verschil dat het nu is uitgebreid met een rugwerk en het straks 40 stemmen telt.

In de media

  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d. 28 november 2014

De eerste paal voor de nieuwe kerk van de gereformeerde gemeente in Opheusden is donderdagmiddag de grond ingegaan. De nieuwbouw aan de Reigerstraat gaat de onlangs afgebroken kerk vervangen. Het pand krijgt 1900 zitplaatsen en een zalencomplex. De streekgemeente telt 1930 leden en doopleden uit de regio tussen Elst (Gelderland) en Tiel. Tijdens de bouw maakt de gemeente gebruik van het bedehuis van de gereformeerde gemeente in Nederland in Opheusden. De kosten van de bouw bedragen zo’n 6,7 miljoen euro.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur