Handelingen

Opheusden, Jabbok 1 - Moluks Evangelische Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Geredja Indjili Maluku
Genootschap: Moluks Evangelische Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Neder-Betuwe
Plaats: Opheusden
Adres: Jabbok 1
Postcode: 4043NZ
Jaar ingebruikname: 1992
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Geen


Geschiedenis

Donderdag 4 juni 2009 heeft een korte brand het interieur flink beschadigd. De oorzaak is vermoedelijk kortsluiting. De kerk is in 1992 gebouwd en verving toen een oudere kerk uit 1964, die bij de ingebruikname van de nieuwe kerk is afgebroken. (62-09)

In de media

uit het Reformatorisch Dagblad

OPHEUSDEN – In de Moluks Evangelische Kerk in Opheusden heeft donderdagochtend een korte brand grote schade aan het interieur aangericht. Het totaalbedrag van de schade wordt geschat op vele tienduizenden euro’s. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De brandweer vermoedt dat het niet om brandstichting gaat, maar om kortsluiting of elektrisch falen.

Het vuur ontstond even voor 10 uur aan de straatkant van de kerk. Daardoor sprongen aan die zijde alle ramen uit het gebouw. Een groot deel van de inventaris, waaronder kansel en kerkstoelen, en het plafond gingen in vlammen op. Ook leed het pand veel rook- en waterschade. Aangrenzende ruimtes in het kerkgebouw bleven gespaard. De buitenzijde van het gebouw liep geen schade op.

De Molukse gemeenschap in het dorp is „zeer aangeslagen”, zegt diaken Siahaya. „We zijn er helemaal kapot van. Je ziet een stukje erfenis dat je van de vorige generatie hebt meegekregen in rook opgaan. Dat doet pijn.”

Het kerkbestuur zoekt naar mogelijkheden om de zondagse erediensten de komende maanden hun doorgang te laten vinden. “We hebben er alle vertrouwen in dat dat goed komt”, aldus Siahaya. De Moluks Evangelische Kerk in Opheusden telt ongeveer 400 leden. Het gebouw aan de Jabbok stamt uit 1992. De Molukse Evangelische Kerk is de belangrijkste kerk van Molukkers in Nederland.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur