Handelingen

Oosthem, Nessenwei 28 - Gereformeerde Kerk

Uit Reliwiki

Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk:
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Friesland
Gemeente: Wymbritseradiel
Plaats: Oosthem
Adres: Nessenwei 28
Postcode: 8618NM
Inventarisatienummer: 09443
Jaar ingebruikname: 1897
Architect:
Huidige bestemming: kerkelijk centrum
Monument status: Rijksmonument 39806

Geschiedenis

In deze gereformeerde kerk van Oosthem is zondag 18 mei 2008 de laatste kerkdienst gehouden. Daarna is de kerk verbouwd tot kerkelijk centrum.

Bakstenen zaalkerk, gebouwd in 1897, met houten torentje boven de voorgevel. De kerk bestaat uit vier traveeën en is driezijdig gesloten. Inwendig classicistische wandbehandeling met pilasters en kroonlijst. Gestuct tongewelf, rondboogvensters. Meubilair uit de bouwtijd, eikenhouten kansel, drie bankenblokken. In de vensters gekleurd glas in lood.

In 1840 bouwde de firma Van Dam een orgel voor de Doopsgezinde kerk van Harlingen. In 1900 verhuisde het orgel naar de GK van Oosthem. Tussen herfst 2002 en zomer 2003 heeft de fa. Flentrop dit orgel gerestaureerd. De kerk behoort tot de federatieve gemeente Oosthem-Abbega-Folsgare. (51-04)

Al op 15 april 1608 besloten de Hervormde gemeenten Oosthem, Folsgare en Abbega samen te gaan werken en bij toerbeurt de kerken te gebruiken. Samen hadden ze één predikant. Later ontstond ook een GK voor deze drie plaatsen. Sedert 1992 gingen hervormden en gereformeerden Samen op Weg. En vanaf 15 april 2008 - 400 jaar na het samengaan van de drie hervormde gemeenten - was de protestantse gemeente Oosthem c.a. een feit. Er blijven vier kerken in gebruik:

Orgel

Het orgel is in 1840 gebouwd door de firma L. van Dam & Zonen (Leeuwarden) voor de Doopsgezinde kerk te Heerenveen. In 1900 plaatst de firma Bakker & Timmenga (Leeuwarden) het over naar Oosthem. De firma Flentrop Orgelbouw (Zaandam) restaureert het instrument in 2003.

Dispositie
  • Manuaal: Prestant 8' - Holpijp 8' - Viola di Gamba 8' (C-H in Prestant) - Octaaf 4' - Fluit d'amour 4' - Gemshoorn 2' - Cornet 2⅔' 3-4 sterk discant.
  • Pedaal: aangehangen.

Mechanische sleeplade. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-f. Drie spaanbalgen. Winddruk: 75 mm. WK.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Gereformeerde Kerk, beschermd vanwege eenklaviers orgel in neo-barokke kas.


Afbeeldingen

Exterieur

Interieur