Handelingen

Oosterwolde, Brink 26 - Dorpskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Dorpskerk
Genootschap: Protestantse gemeente Oosterwolde C.A.
Provincie: Friesland
Gemeente: Ooststellingwerf
Plaats: Oosterwolde
Adres: Brink 26
Postcode: 8431LC
Inventarisatienummer: 09429
Jaar ingebruikname: 1735
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 31738

Geschiedenis

Verving kerk uit 14e. De klokkenstoel op het kerkhof is vernieuwd in 1967, maar staat er al veel langer. Op een tekening van Jacobus Stellingwerf uit 1724 is te zien dat er toen al een dubbele klokkenstoel stond.

Bij de vorming van de protestantse gemeente bleek de GK het Anker het meest geschikt voor de PKN-diensten. De NH Dorpskerk is daar te klein voor. De Dorpskerk (1735) zal nog eenmaal per maand voor bijzondere diensten worden gebruikt. De vm GK Het Anker wordt het PKN kerkelijk centrum. Dat is medio 2007 besloten. (58-07/61-09)

Monumentomschrijving Rijksdienst

In 1735 herbouwd zaalkerkje met klokkentorentje boven de westgevel. Dubbele klokkenstoel met schilddak. Orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk en vrij Pedaal. In 1866 gemaakt door H.J. Noorman. Deze plaatselijke timmerman maakte het orgel met opvallend veel houten pijpwerk en curieuze pedaaltransmissies. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts, Asten, 1913, nr. 476, later voorzien van electrische opwinding. Op een steunbeer van de kerk zat tot voor kort een houten zonnewijzer. Deze ligt thans in de schuur bij de koster. In de tekstband: B.H.P., dit zijn de initialen van Berend H. Prakker, timmerman aldaar en waarschijnlijk de vervaardiger van deze zonnewijzer. Klokkenstoel met gelui van twee klokken waarvan één van Gebr. van Bergen, Midwolda, 1936, diam. 119 cm. Hergoten klok van 1492 met behoud van opschrift en versieringen en een moderne klok.

Het orgel

Het orgel is gebouwd door Hendrik Jannes Noorman in 1866.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur