Handelingen

Oost-Souburg, Oranjeplein 2 - Open Havenkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Open Havenkerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Oost-Souburg
Provincie: Zeeland
Gemeente: Vlissingen
Plaats: Oost-Souburg
Adres: Oranjeplein 2
Postcode: 4388AH
Inventarisatienummer: 06677
Jaar ingebruikname: 13e eeuw
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 37840 (Kerk); 37841 (toren)

Geschiedenis

Historische dorpskerk met toren in Oost-Souburg. Oorspronkelijk gewijd aan O.L. Vrouw. Verbouwing in 1603.

De nieuw gevormde Protestantse gemeente heeft begin 2005 besloten de Ned. Hervormde kerk aan het Oranjeplein als PKN-kerk te gaan gebruiken. De Gereformeerde kerk aan de Kanaalstraat (1933, A. Rothuizen) is april 2006 verkocht aan de Evangelische Gemeente De Wijngaard te Middelburg. Deze gemeente hield haar kerkdiensten in de aula van een school. Maar die school wordt gesloopt. De Open Havenkerk aan het Oranjeplein is gerestaureerd en ingericht als multifunctioneel gebouw. Op zondag zijn er de kerkdiensten. Op andere dagen kunnen er concerten, lezingen, exposities, enz. worden gehouden.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

De Hervormde KERK bestaat uit een 15de eeuws driebeukig schip met beren. Het inwendige is in de 19de eeuw gewijzigd, toen de zuilen van het schip vervangen werden; slechts de halfkolommen tegen de torenmuur bleven van de oude aanleg over. De bakstenen ingangspijlers, deel uitmakend van de ommuring van het kerkterrein vier bergstenen burchten (Gemeentewapen) (XVIII A) en een gebeeldhouwde wapendragende leeuw. Op het kerkhof gedenkteken op rechthoekig voetstuk met inscriptie. Eenklaviers orgel, in 1874 gemaakt door K.M. van Puffelen.

Toren

De TOREN van de hervormde kerk heeft twee geledingen en steunberen (XIV), doorlopend tot de klokkeverdieping. In de eerste geleding een spitsboognis, waarin ingang; een rond venster erboven. Inwendig een koepelgewelf. Ingesnoerde lage vierkante spits. Gerestaureerd in 1949. Klokkenstoel met klok van Willem en Jasper Moer, 1511, diam. 75 cm. Mechanisch torenuurwerk, met elektrische opwinding.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 29 januari 2008.

De historische kerk in Oost-Souburg is al enige tijd het doelwit van vandalisme. Vorige week werden de ramen aan de zuidzijde van het kerkgebouw ingegooid. Dat gebeurde in oktober en november vorig jaar ook al.

Op twee plaatsen zijn vijf rijen ruitjes met stenen kapotgegooid. Een vrijwilliger van de kerk ontdekte de vernieling en de stenen gisterochtend rond tien uur. Deze alarmeerde kerkrentmeester De Visser, die aangifte deed bij de politie.

De politie is bezig met een onderzoek, maar zegt vooralsnog geen verdachten te hebben. Ook is het niet duidelijk of er ooggetuigen zijn van de vernielingen. De kerk van de Souburgse protestantse gemeente heeft ramen van antiek glas. Deze zijn tijdelijk gerepareerd met gewoon glas. Het is nog niet duidelijk wanneer er weer antiek glas in de ramen zit. „Dat heeft een extra lange levertijd”, vertelt kerkrentmeester De Visser.

Er zijn plannen om de ramen te beveiligen met gaas of kunststof. Het is echter de vraag of dat financieel haalbaar is. Ook moet er rekening mee worden gehouden dat de kerk een monument is. „We kunnen dus niet zomaar iets plaatsen en het mag niets afdoen aan de uitstraling van het monument”, aldus de kerkrentmeester.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 8 februari 2011.

De historische kerk De Open Haven in het Zeeuwse Oost-Souburg is klaar. Vorige maand heeft burgemeester R. H. Roep van de gemeente Vlissingen met een druk op de knop de gerestaureerde kerk, die met schijnwerpers vanaf de grond wordt beschenen, in het licht gezet.

De gemeente heeft sinds februari 2007 alleen nog de beschikking over de historische kerk, die dateert uit 1250. De restauratie van het kerkgebouw en de aanbouw van een ontmoetingsruimte is betaald met de verkoop van het andere kerkgebouw van de gemeente.

De kerk is in gebruik voor de zondagse erediensten, maar daarnaast wordt het gebouw ook gebruikt voor concerten en symposia. De Stichting Vrienden van de Historische Kerk Souburg organiseert de culturele activiteiten.

Het werk aan de kerk en aan de toren heeft zes jaar geduurd.

Externe link

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur