Handelingen

Ommen, Bouwstraat 17 - Gereformeerde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Kerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Overijssel
Gemeente: Ommen
Plaats: Ommen
Adres: Bouwstraat 17
Postcode: 7731CP
Sonneveld-index 10484
Jaar ingebruikname: 1932
Architect: B.W. Plooij
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 508600

Geschiedenis

De kerk verving een kerk uit 1840. Karakteristiek Gereformeerd kerkgebouw met toren.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Gereformeerde KERK in 1932 naar ontwerp van B.W. Plooij gebouwd in een voor het interbellum karakteristieke baksteenarchitectuur. De kerk ligt iets buiten het oude centrum van Ommen. De aanbouw van later datum is voor bescherming van ondergeschikt belang.

Kruiskerk opgetrokken in rode machinale baksteen onder in elkaar geschoven zadeldaken, gedekt met grijze Hollandse pannen. De vierkante toren is in de oksel van het dwarsschip aangebouwd (Z) en wordt door middel van platte tussenleden met natuurstenen sierbanden met het kerkgebouw verbonden. De toren heeft een binnen de gootlijn geplaatst tentdak, eveneens gedekt met grijze Hollandse pannen. Aan de dakvoet zijn waterspuwers bevestigd. De gevels zijn voorzien van lichtspleten, galmgaten en wijzerplaten. In de voet van de toren is een dubbele deur geplaatst.

De voorgevel (O) van het kerkgebouw wordt beëindigd door hoeklisenen onder natuurstenen afdekplaten. De centraal geplaatste entree heeft een gemetselde omlijsting met daarboven de tekst "geref. kerk". Aan weerszijden daarvan bevinden zich drie staande vensters met glas-in-lood. Boven de entree zijn twee lange verticale bandvensters geplaatst, geflankeerd door twee kortere. In de noordelijke oksel van de kerk een plat afgedekt bouwdeel met voor een deel natuurstenen sierbanden en een dubbele deur met daarboven drie smalle staande vensters, eindigend in natuurstenen blokken.

De eindgevels van de kruisarmen zijn voorzien van staande vensters met glas-in-lood en daarboven vier verticale bandvensters als in de voorgevel. De achtergevel van de kerk heeft een deur onder een bovenlicht met aan weerszijden liggende zesruits vensters. Daarboven vier verticale bandvensters als omschreven. In het interieur van de kerk een paraboolvormig met hout bekleed plafond en twee hangende balkons. Het bankenplan en de houten preekstoel zijn uit de bouwperiode.

Waardering

Kerk van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

  • als uiting van de Gereformeerde gemeenschap in Ommen
  • vanwege de zakelijke baksteenarchitectuur en de karakteristieke typologie van Gereformeerde kerken uit de interbellum periode
  • als beeldbepalend element
  • vanwege de redelijke mate van gaafheid van ex- en interieur

In de media

Uit Het Vaderland, 14 September 1925.

Te Ommen worden pogingen aangewend voor den bouw van een nieuwe Geref. kerk. Het benoodigde kapitaal bedraagt f 60.000. Er is reeds een commissie benoemd om dat bedrag bij elkaar te krijgen.

Orgel

Het orgel is gebouwd door Van den Berg & Wendt in 1980.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur