Handelingen

Oldeholtpade, Hoofdweg 164 - Stephanuskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Stephanuskerk
Genootschap: Protestantse gemeente Ter Holten
Provincie: Friesland
Gemeente: Weststellingwerf
Plaats: Oldeholtpade
Adres: Hoofdweg 164
Postcode:
Sonneveld-index: 09408
Jaar ingebruikname: 1545
Architect:
Huidige bestemming: protestantse kerk
Monument status: rijksmonument 38868Geschiedenis

Oldeholtpade, Stephanus, jk 15-06-2010

De oorspronkelijke kerk was uit tufsteen opgetrokken en werd gebouwd in 1204. Het huidige gebouw, gewijd aan de Heilige Stepahnus, kwam gereed in 1545 en bestaat uit rode baksteen. Het metselwerk boven de ramen is versierd met gele boog- en aanzetstukken. Van 1983-1985 is de kerk gerenoveerd, maar aan de achterkant van de kerk is nog steeds te zien dat het bouwwerk erg oud is.

Het kerkgebouw is in gebruik bij de Protestantse gemeente Ter Holten.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Nederlands Hervormde Kerk. Forse eenbeukige kerk uit zeer laatgotische periode met natuurstenen blokken langs de rondbogig gesloten vensters der 7 traveeën en driezijdige sluiting. Zware westtoren van gele baksteen met uitgebouwde traptoren en achtzijdige knobbelspits. Toren 1608.In de kerk preekstoel met klankbord, doophek, twee familie banken waarvan een overhuifd. Mechanisch torenuurwerk, eerste kwart 20e eeuw.

Orgel

Het kabinetorgel is in 1800 gemaakt door H. Meijer, en werd geplaatst achter een schijnfront van de orgelmaker Gabry. In 1883 werden het kabinetorgel en het schijnfront aangekocht van de Janskerk te Haarlem.Tegenwoordig staat het kabinet orgel voorin de kerk. Het schijnfront van Gabry is ook nog steeds aanwezig. In het schijnfront zijn de boxen geplaatst van een elektronisch Allen orgel, type Protégé.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Orgel

Kabinetorgel

Schijnfront Gabry orgel