Handelingen

Ochten, Waalbandijk 1 - Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland (1932 - 2016)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Oud Geref. Gemeente in Nederland
Genootschap: Oud Geref. Gemeenten in Nederland
Provincie: Gelderland
Gemeente: Neder-Betuwe
Plaats: Ochten
Adres: Waalbandijk 1
Postcode: 4051CJ
Sonneveld-Index: 12059
Jaar ingebruikname: 1932
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: geen


Geschiedenis

Verbouwde schuur aan de Waalbandijk. Nog juist gelegen binnen de historische grenzen van Ochten, niet ver van de kom van het kerkdorp IJzendoorn. Buiten gebruik 2016. Het pand heeft nog steeds een bijeenkomstfunctie (vermoedelijk voor andere dan kerkelijke bijeenkomsten).

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad , d.d. 7 januari 2017

De oud gereformeerde gemeente in Nederland van Echteld/Ochten heeft haar oude kerk aan de Waalbandijk definitief verlaten. Sinds enkele weken kerkt de gemeente ook zondags aan De Molenhof in Ochten. De rivierdijk tussen IJzendoorn en Ochten is bochtig. Rechts stroomt de Waal. Net buiten IJzendoorn staat onder aan de dijk de boerderij die van de 
–inmiddels overleden– familie Hol was. Achter het huis bevindt zich een gebouw dat de vorm heeft van een schuur. Boogramen en een aangebouwd portaal laten echter zien dat het om een kerk gaat.

Dat is sinds 1932 het geval, vertelt ouderling Th. de Greef van de oud gereformeerde gemeente in Nederland van Echteld/Ochten. „Er waren in die tijd mensen die lopend vanuit Echteld en omgeving naar Opheusden gingen om daar naar de kerk te gaan bij ds. J. R. van Oordt. Dat was meer dan twee uur lopen. Er ontstond de behoefte om een eigen kerk te hebben. In 1932 is die in gebruik genomen. Het was toen een afdeling van de gereformeerde gemeente van Opheusden.”

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur