Handelingen

Ochten, Het Katsland 2 - Petrakerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Petrakerk
Genootschap: Gereformeerde Gemeente in Nederland
Provincie: Gelderland
Gemeente: Neder-Betuwe
Plaats: Ochten
Adres: Katsland 4
Postcode: 4051KA
Sonneveld-index:
Jaar ingebruikname: 2014
Architect: Beijnum, W.M. van
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geenGeschiedenis

Prachtige, tot in (ook praktische) details verzorgde moderne "refodome". Verving een eerder, te klein geworden, kerkgebouw.

Nieuwbouw van Gereformeerde Gemeente in Nederland (Ochten) ter vervanging van de kerk aan de Molenhof.

De Petrakerk staat samen met de Detmarschool en Sébaschool aan het Katsland in nieuwbouwproject Triangel te Ochten. Het kerkgebouw biedt plaats aan ca. 625 personen op de begane grond, daarnaast bestaat er nog een mogelijkheid om in de toekomst een galerij voor ca. 300 personen te realiseren. Verder is het gebouw geheel onderkelderd, in dit onderhuis bevinden zich een zestal zalen voor o.a. vergaderingen en catechisatie, een opbaarruimte, keuken, een fietsenkelder voor ca. 50 fietsen en diverse ondersteunende ruimtes. Het torenelement bestaat uit een tweetal metselwerkschijven met daartussen koperen plaatwerk; de toren is afgedekt met een koperen spits welke voorzien is van een haan.

Orgel

Het nieuwe orgel van deze kerk –een tweeklaviers instrument met 22 stemmen– is door vrijwilligers samengesteld uit een aantal instrumenten. Het bovenwerk is afkomstig uit het orgel van de Sint-Caeciliakerk in Berkel-Enschot. Het pijpwerk van het hoofdwerk komt gedeeltelijk uit het orgel in de Maranathakerk te Driebergen. Aan het instrument is zes jaar gewerkt.

In de media

  • Uit: Rhenense Betuwse Courant d.d. 29 april 2014

Bij het nieuwe kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente in Nederland te Ochten zal er D.V. 10 mei 2014 Open Dag gehouden worden. Tegelijkertijd is er de jaarlijkse verkoping op het kerkterrein. Iedereen wordt van harte uitgenodigd. Het kerkgebouw aan Het Katsland 4, te Ochten is te bezichtigen op D.V. zaterdag 10 mei 2014 van 10.00 tot 15.00 uur.

  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d. 14 februari 2024 (?)

Kerk & religie

Het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Nederland (ggiN) in Ochten wordt uitgebreid. Dat heeft Adriaan Schalk, voorzitter van de bouwcommissie, desgevraagd meegedeeld. Na de uitbreiding bedraagt het totaal aantal zitplaatsen ongeveer 1100.

De Betuwse gemeente is in 1946 geïnstitueerd door ds. T. Dorresteijn. Nadat het kerkgebouw aan de Molenhof te klein werd, verrees er in 2014 een nieuwe kerk aan Het Katsland. Op hetzelfde terrein staat de reformatorische Seba- en Rehobothschool. Het oude kerkgebouw werd verkocht aan de plaatselijke oud gereformeerde gemeente in Nederland. Deze is inmiddels bezig met de bouw van een nieuwe kerk, die naar verwachting medio deze zomer opgeleverd wordt.

De nieuwe kerk van de ggiN kreeg 730 zitplaatsen, mét de mogelijkheid om een galerij te bouwen. Een open ruimte boven het achterportaal is ingericht als tijdelijke galerij. Daar staan nu elke zondag zo’n honderd stoelen. „De gemeente groeit en telt ongeveer 960 leden en doopleden”, zegt Schalk. „Ze telt veel jonge gezinnen. De kerkgangers komen niet alleen uit Ochten, maar onder andere ook uit Kesteren, IJzendoorn en Echteld.”

Een paar jaar geleden besloot de gemeente de bouw van een galerij voor te bereiden. Een bedrag van 1,7 miljoen euro werd hiervoor begroot. De galerij komt over de noodgalerij en telt ongeveer 360 zitplaatsen. Hierdoor komt het totaal aantal zitplaatsen op ongeveer 1100. Deze weken komt het definitieve ontwerp beschikbaar en worden de kosten duidelijk. Schalk verwacht dat de verbouwing in het najaar kan starten.

Ongeveer tegelijk met de verbouwing staat een uitbreiding van het orgel gepland.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur