Handelingen

Ochten, De Molenhof 5 - Gereformeerde Gemeente in Nederland

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Oud Geref. Gemeente in Nederland
Genootschap: Oud Geref. Gemeenten in Nederland
Provincie: Gelderland
Gemeente: Neder-Betuwe
Plaats: Ochten
Adres: De Molenhof 5
Postcode: 4051AE
Jaar ingebruikname: 1956
Architect: J. A. van Stralen te Zetten.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen
Sonneveld-Index: 16458, 12058

Geschiedenis

Wederopbouwkerk met dakruiter.

Vanaf eind 1932 tot de instituering als zelfstandige gemeente in 1946 was Ochten een afdeling van Opheusden. In 1956 verliet de gemeente, vroeger ook wel de ‘Keukenskerk’ genoemd, samen met de moedergemeente Opheusden, het verband van de Gereformeerde gemeenten om zich aan te sluiten bij de ‘uitgetreden’ Gereformeerde Gemeente in Nederland.

Uitbreidingen in 1974 en 1992.

  • 2013 - Nieuwbouw in de wijk Triangel
  • 2015 - Januari 2015 in gebruik genomen door Oud Gereformeerde Gemeente.
  • 2022 - De Oud Gereformeerde Gemeente in Ochten is na zes jaar kerken aan de Molenhof in Ochten al uit haar jasje gegroeid. Een paar honderd meter verderop, aan de Molenhof 5, bouwt het kerkgenootschap een nieuwe grotere kerk.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 25 november 2008.

De gereformeerde gemeente in Nederland te Ochten krijgt een nieuw kerkgebouw in de nieuwbouwwijk De Triangel. Dat bevestigt scriba H. Klop desgevraagd. Op 31 oktober heeft de gemeente het koopcontract getekend, wel moet de kerk nog wachten op uitsluitsel over het bestemmingsplan.

De nieuw te bouwen kerk krijgt 550 zitplaatsen en kan, indien nodig, uitgebreid worden met een galerij en extra zaalruimte. Ook krijgt de kerk een nieuw orgel. Klop raamt de kosten van de nieuwbouw op 3,25 miljoen euro. Om de kosten te drukken wordt gebruik gemaakt van vrijwilligers en gemeenteleden.

Op de huidige locatie is uitbreiding van de kerk niet mogelijk. Met 375 zitplaatsen zit het bedehuis wekelijks vol. De nieuw te bouwen kerk gaat samenwerken met de naastgelegen Sebaschool. De reformatorische basisschool, waarvan vorige week maandag de eerste paal werd geslagen, zal samen met de kerk een parkeerterrein gebruiken. Ook worden de energiekosten gedeeld.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, d.d. 9 januari 2015

De oud gereformeerde gemeente in Nederland 
(oggiN) te Echteld neemt op 22 januari 2015 het oude kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Nederland te Ochten (ggiN) in gebruik voor haar donderdagse weekdiensten.

Nadat de ggiN vorig jaar een nieuw kerkgebouw betrok, de Petrakerk, bleef het oude kerkgebouw leegstaan. Het is nu aangekocht door iemand die anoniem wil blijven, zo deelt ouderling Th. de Greef mee.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur