Handelingen

Nunhem, Servaasweg bij 7 - Sint Jobkapel

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Sint Jobkapel
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Leudal
Plaats: Nunhem
Adres: Servaasweg bij 7
Postcode:
Inventarisatienummer: 17649
Jaar ingebruikname: 1886
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 517898

Geschiedenis

Restauratie 1974.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Inleiding

Vrijstaande kapel op een rechthoekige plattegrond opgericht ter ere van Sint Job. De kapel is langs een weg gesitueerd net voorbij een kleine waterloop en dateert uit 1886. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch met elementen Neogotiek.

Omschrijving

Kapel op een rechthoekige plattegrond. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en natuursteen. Metselwerk in kruisverband. Speklagen in gele baksteen. De kapel wordt afgedekt met een zadeldakje met leien.

Symmetrische indeling voorgevel. Rechthoekige toegang afgesloten met een smeedijzeren hekje. Aan de bovenzijde van de toegang een natuurstenen latei. In het spitsboogvormige vulstuk een gestucte plaat met de tekst: A. D. 1886 In Hon. St. Job Aedificavit Me IF. Toegang in een spitsboogvormige metselwerk omlijsting. Voorgevel loopt uit in een topgevel bekroond met een stenen kruis. In deze topgevel aan de bovenzijde van het vulstuk een klein stenen kruisje. Voorgevel geflankeerd door twee steunberen bekroond met natuurstenen pinakels. In beide zijgevels twee spitsboogvormige vensters met glas in lood en met hardstenen dorpelstenen. Gesloten achtergevel met speklagen in gele baksteen. Topgevel achtergevel met kleine natuurstenen aanzetstenen.

INTERIEUR met vloertje in gele, rode en zwarte tegels. Altaar rust op drie gemetselde spitsbogen. Op dit altaartje een natuurstenen console met hierop een beeld van Sint Job en op de console de tekst "De Heer heeft gegeven, de Heer heeft genomen, 's-Heren Naam zij gezegend".

Plafond met houten tongewelf rustend op houten consoles.

Waardering

De Sint Jobkapel is van bovenregionale cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een culturele en geestelijke ontwikkeling in de architectuur van devotiekapellen in het laatste kwart van de 19de eeuw. Architectuurhistorische waarden ontleent de kapel aan de toegepaste bouwstijl; het toegepaste bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. De kapel is tenslotte van algemeen belang wegens de gaafheid van in- en exterieur en de typologische en functionele zeldzaamheid.

Afbeeldingen