Handelingen

Noordscheschut, Zwarte Dijkje 5 - Klompenkarkie

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Klompenkarkie
Genootschap: Christelijke Gereformeerde Kerk
Provincie: Drenthe
Gemeente: Hoogeveen
Plaats: Noordscheschut
Adres: Zwarte Dijkje 5
Postcode: 7914PA
Inventarisatienummer: 14132
Jaar ingebruikname: 1947
Architect: Stege, R. ter
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Provinciaal monument

Geschiedenis

Houten gebouw met dakruiter. Opgericht vlak na de Tweede Wereldoorlog voor de groeiende christelijk gereformeerde gemeenschap in Noordscheschut. Opgeknapt in 2013.

De Christelijke Gereformeerde kerk is in 1946 gebouwd in opdracht van de kerkenraad van de christelijk gereformeerde kerk te Hoogeveen. Het gebouw is gebouwd als semi-permanente noodkerk voor een levensduur van naar verwachting ca. 25 jaar.

Plannen uit 2007 voor een vervangend nieuw kerkgebouw zijn niet doorgegaan.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 9 januari 2007.

De christelijke gereformeerde kerk in Noordscheschut heeft plannen voor een nieuwe kerk. Er is een perceel grond aan de Coevorderstraatweg aangekocht. De nieuwe kerk moet het in 1957 gebouwde ”klompenkarkie” vervangen. Dit karakteristiek houten gebouw is beeldbepalend voor de naaste omgeving aan het Zwarte Dijkje. „Toen de kerk gebouwd werd, was de intentie haar 25 jaar te gebruiken”, aldus J. Koekoek namens de kerkenraad. Volgend jaar wordt het dubbele van die periode bereikt.

De kerk biedt ruimte aan 350 kerkgangers, maar de gemeente is uit het gebouw gegroeid. Vooral bij bijzondere diensten komt men ruimte tekort.

Voordat met de nieuwbouw wordt begonnen, moet de gemeente het bestemmingsplan wijzigen. De grond heeft nu een landbouwbestemming. Ondertussen worden er oriënterende gesprekken gevoerd met een architect.

Uit Regio Hoogenveen, 28 oktober 2013

Noordscheschut - Met man en macht wordt de Christelijk gereformeerde kerk in het Noordscheschut gestut voor de aanwakkerende najaarsstorm. De kerk wordt op het moment gerestaureerd, en doordat er van buiten niks veranderd mag worden door monumentenzorg staat alleen het kale karkas er nog waarop de wind vrij spel heeft. Of alle ijver zin heeft is de vraag, omdat een wand al vervaarlijk krom is geblazen. Het stutten door de vrijwilligers is door de zeer gevaarlijke situatie op dit moment stil gelegd.

Uit Reformatorisch Dagblad, 9 november 2013

Het kerkgebouw van de christelijke gereformeerde kerk (cgk) in het Drentse Noordscheschut wordt opgeknapt. Dat meldde De Wekker, het orgaan van de Christelijke Gereformeerde Kerken, onlangs. Het houten gebouw ondergaat aan de binnenzijde een complete make-over. De dakconstructie wordt vernieuwd en de muren worden beter geïsoleerd. Ook wordt het kerkgebouw functioneler ingericht. Zo wordt onder meer de consistoriekamer bij het kerkgebouw getrokken.

Het karakteristieke houten kerkje werd in 1946 gebouwd, omdat de cgk in Hoogeveen groeide. Het aantal kerkgangers is sinds 1946 vrij stabiel gebleven. Het aantal leden is licht gegroeid tot circa 500. Het ”Klompenkarkie”, zoals dit gebouw in de volksmond wordt genoemd, staat op de Provinciale Monumentenlijst Drenthe.

Afbeeldingen