Handelingen

Noardburgum, Rijksstraatweg 15 - Protestantse Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Protestantse Kerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Noardburgum
Provincie: Friesland
Gemeente: Tytsjerksteradiel
Plaats: Noardburgum
Adres: Rijksstraatweg 15
Postcode: 9257DR
Inventarisatienummer: 09367
Jaar ingebruikname: 1850
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 512526

Geschiedenis

Bij de vorming van Protestanske Tsjerke Noardburgum is besloten de NH kerk verder als protestantse kerk te gaan gebruiken en de GK af te stoten. (53-05)

Monumentomschrijving Rijksdienst

ZAALKERK (1850-1851) in ambachtelijk-tradtionele bouwstijl, van vier traveeën op rechthoekige plattegrond, opgetrokken in bruine baksteen en gedekt door een met zwarte Friese golfpannen belegd schilddak. Op de nok aan de voorzijde een dakruiter onder koepeldakje.

De voorgevel met hoekpilasters en een gepleisterd fries bevindt zich onder een uitkragende kroonlijst op klossen. De hoekpilasters hebben een iets uitkragend basement en kapitelen van afgeronde baksteen. In de voorgevel is een centraal gelegen dubbele rondboog paneeldeur binnen een eenvoudige betimmerde lijst; rondboog bovenlicht met radiale roedeverdeling. Aan weerszijden van de entree kleine spitsboogvensters met roedeverdeling en vorktracering in de kop.

Langs de zij- en achtergevels een eenvoudige gootlijst op klossen. Tegen de muurdammen tussen de vier grote spitsboogvensters in de zijgevels pilasters, identiek als die aan de voorgevel. De vensters met roedeverdeling en vorktracering in de kop hebben natuurstenen afzaten. De blinde achtergevel heeft dezelfde detaillering als de voorgevel.

Kleine houten klokkentoren op vierkante plattegrond met eenvoudige wijzerplaten en spitsboogvormige galmgaten. Boven de geprofileerde gootlijst een koepeldakje met weerhaan; windvaan op de nok aan de achterzijde.

CATECHISATIELOKAAL uit 1895 in ambachtelijk-traditionele stijl, op rechthoekige plattegrond in roodbruine baksteen onder zadel/schilddak gedekt met zwarte Friese golfpannen; windveer met decoratief sierspant en makelaar; schoorsteen. Het lokaal staat met de voorgevel naar de kerk gericht. Over de voorgevel loopt een smalle sierband van rode en gele kalkzandsteen. Centraal in de voorgevel dubbele houten paneeldeur met drieruits bovenlicht, onder rondboog strek die, evenals de decoratieve invulling van de boogtrommel is gemetseld in rode en gele kalkzandsteen. In de zijgevels aan beide zijden drie rondboogvensters met roedeverdeling en vorktracering in de koppen. De achtergevel is blind.

Waardering

Het eind negentiende eeuwse catechisatielokaal met voor die tijd karakteristieke architectonische detaillering is van algemeen belang:

  • vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de samenstellende onderdelen van het complex;
  • vanwege de voor die tijd karakteristieke architectonische detaillering;
  • vanwege de hoge mate van uitwendige gaafheid.

Orgel

Tot het INTERIEUR behoort een gaaf éénklaviers orgel (Rijksmonument) dat in 1907 is vervaardigd door de firma Bakker en Timmenga uit Leeuwarden. Het houten orgelbalkon rust op taps toelopende hardstenen kolommen.

Dispositie
  • Manuaal: Prestant 8' - Bourdon 8' - Melophone 8' - Viola di Gamba 8' - Octaaf 4' - Fluit 4' - Octaaf 2' - Cornet 4' 3 sterk discant.
  • Pedaal: aangehangen.

Mechanische sleeplade. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-g. Winddruk: 70 mm. WK.

Afbeeldingen

Exterieur
Interieur

De volgende foto's zijn op 4 augustus 2007 gemaakt door Jelle Visser (Dokkum).