Handelingen

Nijverdal, Kerkstraat 45 - Grote Kerk (1971 - 2011)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Grote Kerk
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Overijssel
Gemeente: Hellendoorn
Plaats: Nijverdal
Adres: Kerkstraat 45
Postcode: 7442EB
Inventarisatienummer: 10434
Jaar ingebruikname: 1971
Architect:
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Grote moderne kerk met toren. Verving de kerk uit 1910, die in 1971 is gesloopt. Sinds 2011 is de kerk niet meer in gebruik. Het was toen nog niet bekend wat er met de kerk zou gaan gebeuren. Kerkgebouw en oudere pastorie stonden later te koop (via Reliplan).

  • 2018 De kerk is gesloopt.

Vermoedelijk is dit is de nieuwste én kortstondigste (40 jaar) "Grote Kerk", die in Nederland heeft bestaan.

Orgel

Onder advies van de heer D. Moolhuyzen bouwde Pels & Van Leeuwen in 1969 een nieuw orgel voor de Hervormde Kerk te Nijverdal. Het instrument is in gebruik genomen op 11 juli 1969 met een bespeling door Jan Jongepier met medewerking van het Hervormd Zangkoor in Nijverdal onder leiding van J. Plomp. Het koor werd begeleid door Hennie Slettenhaar. De Grote Kerk is na de vorming van de Protestantse Gemeente in Nijverdal op 7 juli 2011 buiten gebruik gesteld voor erediensten. Het orgel werd in 2013 overgeplaatst naar Het Centrum.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 20 juli 2011.

De hervormde gemeente en de gere­formeerde kerk in Nijverdal zijn op 7 juli gefuseerd. De kerken gaan verder onder de naam protestantse gemeente Nijverdal. Onder meer een teruglopend ledental maakte samenvoeging nood­zakelijk.

Uit "Dagblad Tubantia", 4 juli 2018.

Myrthe Effing 04-07-18, 09:39 Laatste update: 11:25

Humor bij sloop Grote Kerk in Nijverdal

NIJVERDAL - Sinds vorige week zijn de sloopwerkzaamheden van de Grote kerk aan de Kerkstraat in volle gang. Onbekenden hebben het straatnaambordje van de Kerkstraat vervangen door een nieuw bordje met een wel heel toepasselijke naam, namelijk de Kerkweg...

De kerk wordt namelijk helemaal gesloopt. Die stond al een lange tijd gepland. De Protestantse Gemeente Nijverdal heeft het kerkgebouw verkocht aan de Stichting Philadelphia Zorg, die hier een zorgcomplex wil realiseren.

Afbeeldingen