Handelingen

Nijmegen, Marconistraat - Verrijzenis van Christus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Verrijzenis van Christus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Nijmegen
Plaats: Nijmegen
Adres: Marconistraat
Postcode:
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1962
Architect: Dijkema, P.
Huidige bestemming: door brand verwoest
Monument status: geen

Geschiedenis

Dit was een uiterst belangrijke wederopbouwkerk. Kort na buitengebruikstelling door brand(stichting) verwoest in 1992.

Architect Pieter Dijkema was zeer actief in het naoorlogse Nijmegen. Hij bouwde onder andere grote delen van het Sint Radboudziekenhuis, de Verrijzeniskerk, de Titus Brandsmakapel en het nieuwe stadhuis (1978). De Verrijzeniskerk wordt achteraf wel beschouwd als de beste wederopbouwkerk van Nijmegen.

De Kerk van de Verrijzenis van Christus werd gewijd op 9 juni 1962 en had 900 zitplaatsen.

Geheel volgens de wijkgedachte lag de kerk in de centrale groenstrook van de wijk, waarin ook scholen waren opgenomen.

Grote, glazen voorhal met daarachter een volledig gesloten kerkruimte waarin de kerkgangers tegenover elkaar waren geplaatst, gescheiden door een strook waarin respectievelijk absis, doopvont en koor. Buitenlicht kwam slechts via glasstroken in de dakconstructie binnen. Voor het gevoel van de bezoeker was dit 'achter' in de kerk, waardoor deze als het ware naar voren werd gedrongen, dichter bij het altaar. De kerk was 'licht' door de wit gesausde muren. Houten plafond, gedragen door zeer lichte, stalen kolommen. Vier donkere, houten biechtstoelen. Prachtige absisschildering in paarstinten.

Hoofdingang aan royaal kerkplein aan de Marconistraat. De aan de kerk vastgebouwde sacristie had een (zij-)ingang aan de Edisonstraat. Vierdelige, losstaande betonnen toren. Pastorie met tuin en garage.

Laatste viering op 29 maart 1992. Orgel (Verschueren, 1964) verplaatst naar de St. Petrus Canisiuskerk aan de Molenstraat te Nijmegen. De Verrijzeniskerk is in brand gestoken en volledig afgebrand op 24 mei 1992.

  • Deze Verrijzeniskerk diende als voorbeeld voor de R.K. Kerk De Goede Herder in Sint Oedenrode, ook ontworpen door Pieter Dijkema.

Afbeeldingen