Handelingen

Nijkerk, Dominee Kuypersstraat 2 - De Fontein

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Fontein
Genootschap: PKN Hervormde wijkgemeente van bijzondere aard
Provincie: Gelderland
Gemeente: Nijkerk
Plaats: Nijkerk
Adres: Dominee Kuypersstraat 2
Postcode: 3863GA
Inventarisatienummer: nog niet bekend
Jaar ingebruikname: 2010
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 23 maart 2011.

De wijkgemeente van bijzondere aard in Nijkerk heeft vrijdag 18 maart haar nieuwe kerk De Fontein in gebruik genomen. Dr. A.J. Plaisier, scriba van de Protestantse Kerk, en burgemeester G. D. Renkema van Nijkerk onthulden de naam. Vooraf hield dr. Plaisier een meditatie over Psalm 84. Hij zei dat het bouwen van een kerk tegen de trend ingaat.

Zondag 20 maart, tijdens de feestelijke openingsdienst, gaf ds. T.C. Verhoef –predikant van de gemeente– uitleg over de grote gebrandschilderde ramen in de kerk. De goudgele ramen verwijzen naar God de Vader, de blauwe naar God de Zoon en de geel-rode naar God de Heilige Geest. Het thema van de Drie-eenheid komt ook terug in kansel, doopvont en avondmaalstafel, zo deelde P. Schreuder na de opening mee. Schreuder is ouderling van de gemeente en lid van de stuurgroep voor de kerkbouw.

De Fontein biedt plaats aan 750 kerkgangers, maar het aantal zitplaatsen is eenvoudig uit te breiden tot 820. De nevenruimten zijn geschikt voor multifunctioneel gebruik, ook voor buurtactiviteiten.

Een opvallend element in de kerk is de kanselaar, een spreekgestoelte in de vorm van een ramshoorn, een combinatie van een kansel en een lessenaar.

Aan de buitenzijde is het kruis op het dak –in het donker aangelicht– in het oog springend. „Het kruis is onderwerp van discussie, en dat is een goede zaak”, aldus Schreuder.

De kerk is gebouwd naar een concept van Mari Baauw van Royal Haskoning door aannemer Roelofs & Haasse uit Rijssen. Medio april verschijnt er een boekje over de kerk.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur