Handelingen

Nieuwveen, Kerkstraat 45 - Ontmoetingskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Ontmoetingskerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Nieuwveen
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Nieuwkoop
Plaats: Nieuwveen
Adres: Kerkstraat 45
Postcode: 2441CC
Inventarisatienummer: 02743
Jaar ingebruikname: 1832
Architect: Elsmeyer
Huidige bestemming: protestantse kerk
Monument status: Rijksmonument 525033 (orgel); Gemeentelijk monument (kerk)


Geschiedenis

Neogotische kerk met kleine toren. Gebouwd als Ned. Hervormde Kerk.

Verving een oudere kerk uit 1559. Grondige restauratie kerk en toren in 1932. Toren eigendom burgerlijke gemeente. Ingaande 6 februari 2011 heeft ook Nieuwveen een protestantse kerk. De hervormde kerk is de PKN-kerk geworden en heet nu Ontmoetingskerk.

Monumentomschrijving Rijksdienst

De Hervormde kerk vanwege het tweeklaviers orgel gemaakt in 1858 door H. Knipscheer. Het instrument heeft tien registers en een vrij pedaal. Het pedaal is een moderne uitbreiding uit 1968 en valt niet onder de bescherming.

Waardering

Van het werk van de Amsterdamse orgelmaker Knipscheer is relatief weinig bewaard gebleven. Zijn instrumenten munten uit door klassieke bouwprincipes gepaard gaande aan een eigentijdse klankgeving. De instrumenten zijn nog geheel op ambachtelijke wijze vervaardigd. Het instrument is nog nagenoeg ongeschonden bewaard gebleven behoudens de, vrij van het orgel geplaatste, uitbreiding met een zelfstandig pedaalwerk met drie registers.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 22 februari 2011.

Op 6 februari heeft de fusie van de hervormde gemeente en de gereformeerde kerk van Nieuwveen zijn beslag gekregen. Het kerkgebouw heet sinds die datum de Ontmoetingskerk.

In het in de buurt van Alphen aan den Rijn gelegen dorp houden de twee gemeenten al sinds 2009 samen diensten. De protestantse gemeente Nieuwveen telt 365 leden.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur