Handelingen

Nieuwolda, P. G. Cremerstraat 14 - Protestantse Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Protestantse Kerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Nieuwolda-Oostwold
Provincie: Groningen
Gemeente: Oldambt
Plaats: Nieuwolda
Adres: P. G. Cremerstraat 14
Postcode: 9944AN
Sonneveld-index: 01075
Jaar ingebruikname: 1718
Architect:
Huidige bestemming: protestantse kerk
Monument status: Rijksmonument 30564


Geschiedenis

Historische kerk met toren. Gebouwd als Hervormde Kerk. Toren 1765.

Voorjaar 1998 werd de Samen-op-weg-gemeente gevormd en werd de Ned. Hervormde kerk de SoW-kerk.

Mpnumentomschrijving Rijksdienst

Hervormde Kerk en toren op kerkhof. Eenbeukig kerkgebouw met driezijdige sluiting, blijkens opschrift boven de ingang aan de westzijde gebouwd in 1718 en van toren voorzien in 1765. In de kerk preekstoel met gesneden panelen tussen gecanneleerde zuilen aan de kuip, cartouche waarop kapstokknop, klankbord en trap. alle banken uit de bouwtijd met knoppen. In de toren klokken uit 1775 en 1812. Orgel door J. F. Wenthin 1785 op gezwenkte balustrade met lezenaar.

Orgel

Op 17 november 2001 is in de kerk het door de fa. Mense Ruiter gerestaureerde Wenthin-orgel weer in gebruik genomen. (48-02)

In de media

  • Uit Dagblad van het Noorden, d.d. 1 september 2020

Vijf maanden later dan gepland draagt de protestantse gemeente De Dollert de kerk in Nieuwolda over aan Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). De overdracht, die vanwege de coronacrisis uitgesteld werd, vindt 11 september in besloten kring plaats. De uit een fusie van Protestantse Gemeente Reiderland en Protestantse Gemeente Nieuwolda-Oostwold ontstane Protestantse Gemeente De Dollert gebruikte de kerk eens per maand voor een zondagse dienst. Dat blijft ze ook in de toekomst doen. Een uit vrijwilligers uit het dorp bestaande commissie zorgt voor een invulling van het kerkgebouw.

Nalatenschap plaatselijke kruidenier

De kerk in Nieuwolda kon in 1718 worden gebouwd dankzij de plaatselijke kruidenier Tymen Harmens. Bij zijn overlijden liet hij de dorpsgemeenschap 4000 euro na. Met dit geld werd een eenvoudige zaalkerk gebouwd. In 1765 werd aan de westkant van de kerk een vrijstaande toren gebouwd. Deze toren staat los van de kerk, maar is er met een smalle passage mee verbonden. De toren en de passage zijn en blijven eigendom van de gemeente Oldambt. Op de eerste verdieping van de toren is een vergaderruimte gecreëerd.

18de-eeuwse inventaris compleet

De originele 18de-eeuwse inventaris van de kerk is nog vrijwel compleet. Hiertoe behoren onder meer een preekstoel uit 1718 - een gezamenlijk product van Allert Meijer en Jan de Rijk - en een in 1787 door Johann Friedrich Wenthin gebouwd orgel.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur