Handelingen

Nieuwegein, Lupinestraat 11 - De Rank

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Rank
Genootschap: Protestantse Kerk Nederland
Provincie: Utrecht
Gemeente: Nieuwegein
Plaats: Nieuwegein
Adres: Lupinestraat 11
Postcode: 3434HA
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 2008
Architect: Kuiper, Ronnie (Van Hoogevest, Amersfoort)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Opvallende nieuwe kerk in Hoogzandveld.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 17 april 2007.

De protestantse wijkgemeente De Rank in Nieuwegein-Zuid is gestart met de bouw van een nieuwe kerk. De kerk komt aan het Lotusplantsoen, bij de Lupinestraat. De nieuwbouw was nodig omdat de gemeente Nieuwegein op de plaats van het oude kerkgebouw aan de Nijemonde in Nieuwegein-Zuid een woon-zorgdienstencentrum wil laten bouwen als onderdeel van het project Lekboulevard-Hoog Zandveld.

Het voor de kerk bestemde perceel is ruim 1000 vierkante meter groot, maar de aangegeven grenzen voor bebouwing binnen dit perceel laten slechts ruimte voor een gebouw van 600 vierkante meter, omdat anders nog te bouwen huizen te dicht bij de kerk komen te staan.

In het programma van eisen is onder andere vastgelegd dat het nieuwe gebouw duidelijk als kerk herkenbaar moet zijn en dat het praktisch en veelzijdig moet zijn. In de directe omgeving moeten minimaal vijftig parkeerplaatsen beschikbaar zijn met nog eens vijftig extra op redelijke afstand. Verder moet het nieuwe kerkgebouw een diefstalveilige fietsenstalling hebben, goed toegankelijk zijn voor kinderwagens, rollators, rolstoelen en scootmobiels. De predikanten dienen over een eigen kamer te beschikken. De kerkzaal gaat beschikken over 250 zitplaatsen. Dit aantal kan worden uitgebreid tot 400.

Orgel

Het orgel is in 1976 gebouwd door de firma E. Verschueren (Tongeren) voor het kerkelijk centrum "De Rank" aan de Nijemonde te Nieuwegein. In 2008 wordt het zonder wijzigingen overgeplaatst naar de nieuwe kerk.

Dispositie
  • Manuaal 1: Prestant 8' - Holpijp 8' - Octaaf 4' - Quint 2⅔' - Terts 1 3/5' - Mixtuur 1⅓' 3-4 sterk.
  • Manuaal 2: Holpijp 8' - Roerfluit 4' - Octaaf 2' - Octaaf 1' - Kromhoorn 8'.
  • Pedaal: Subbas 16' - Gedekt 8'.
  • Koppelingen: manuaal 1 aan pedaal - manuaal 2 aan pedaal - manuaal 2 aan manuaal 1.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

Afbeeldingen