Handelingen

Nieuwe Tonge, Oranjestraat 17 - Gereformeerde Gemeente

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Gemeente
Genootschap: Geref. Gemeenten
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Goeree-Overflakkee
Plaats: Nieuwe Tonge
Adres: Oranjestraat 17
Postcode: 3244BJ
Inventarisatienummer: 02720
Jaar ingebruikname: 1993
Architect: Fierloos, J., Goes
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Verzorgde moderne kerk met hoge dakruiter. "Refodome". Verving een eerder kerkgebouw. Ter vervanging van het voormalige kerkgebouw. In gebruik genomen op 18 december 1993 met 176 zitplaatsen.


Orgel

Na gebruik van het Johannus- orgel uit het voormalige kerkgebouw is dit in 2005 vervangen door een Content-orgel.

In de media

  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d. 9 juni 1993.

Ds. C. Hogchem heeft vanmorgen de eerste paal geslagen voor de nieuwe kerk van de gereformeerde gemeente in Nieuwe Tonge.

De gemeente van Nieuwe Tonge, waarvan ds. Hogchem consulent is, heeft besloten een nieuwe kerk aan de Oranjestraat te bouwen omdat het huidige gebouw te klein en te oud is. Het nieuwe kerkgebouw biedt plaats aan 170 personen, 65 meer dan het oude. De gemeente telt 120 leden.

De kosten van de kerk bedragen bijna een miljoen gulden. Volgens de secretaris van de bouwcommissie is de financiering zo goed als rond. Bij de kerk komt tevens een voorziening voor verenigingen.

  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d. 22 juni 2010.

De gereformeerde gemeente van Nieuwe-Tonge bestaat vandaag vijftig jaar. Vanavond is er een herdenkingsdienst waarin emeritus predikant ds. P. Blok voorgaat. Hij leidde ook de institueringsdienst op 22 juni 1960.

De gereformeerde gemeente van Nieuwe-Tonge begon als afdeling van Dirksland, waar ds. P. Blok toen predikant was. De gemeente kerkte eerst in de verbouwde hulpschool aan de Achterweg, die in 1959 in gebruik werd genomen. De gemeente bestond uit ongeveer 120 leden en doopleden. Het aantal zitplaatsen in de kerk bedroeg ruim honderd. De gemeentezang werd op een harmonium begeleid.

De gemeente heeft een gestage groei doorgemaakt. In 1993 kon een nieuwe kerk aan de Oranjestraat in gebruik worden genomen. Op dit moment bezoeken ruim 200 mensen de diensten, deelt scriba A. van Heinsberg mee.

De gemeente heeft nooit een eigen predikant gehad en heeft tot nu toe ook nooit een predikant beroepen. Ze kiest ervoor om eerst de schuld van de kerkbouw tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen. De gemeente heeft drie ouderlingen en twee diakenen.

Afbeeldingen

Exterieur


Interieur