Handelingen

Nieuwe Pekela, Jan R. Stuutstraat F 9 - Bonifatius

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Bonifatius
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Groningen
Gemeente: Pekela
Plaats: Nieuwe Pekela
Adres: J.R. Stuutstraat F.9
Postcode: 9663SE
Sonneveld-index: 00389
Jaar ingebruikname: 1989
Architect: Van Ring
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Moderne zaalkerk met klokkentoren, gebouwd op de plaats van de (in 1988 gesloopte) oude kerk. Enkele glas-in-loodramen, beelden en een deel van de tegelvloer uit de oude kerk zijn in de nieuwe kerk herplaatst.

In 1849 woonden in Nieuwe Pekela 4.228 mensen, waarvan 404 Rooms Katholieken. De katholieken van Nieuwe Pekela moesten anderhalf uur lopen van huis naar de kerk in Oude Pekela. In 1855 werd aan de aartsbisschop van Utrecht – Monseigneur J. Zwijsen – verzocht om een kerk in Nieuwe Pekela te mogen bouwen. Uiteindelijk kwam er een kerkzaal van 20 bij 10 meter, met spitsboogvensters en een klein houten torentje. Op 26 november 1862 werd de kerk door pastoor Feijen uit Winschoten ingewijd. In 1868 werden de parochiegrenzen van Nieuwe Pekela definitief bepaald en werd de parochie gewijd aan St. Bonifatius.

Tot aan de Tweede Wereldoorlog kwamen met regelmaat geestelijken, waaronder de paters Redemptoristen, uit het hele land voor “geestelijke oefening” of “missie”. Iedere parochiaan was verplicht hieraan deel te nemen.

Tijdens de oorlog hebben de kerk en de pastorie schade opgelopen door rondvliegend hout en ijzer na het opblazen van de brug ertegenover op 10 mei 1940. In 1941 werd pastoor G.G. van den Hurk opgevolgd door pastoor A.E. ten Berge. In 1943 werd op last van de Duitse bezetter de torenklok weggehaald en geplaatst in de toren van de R.K. kerk in Lettele (Overijssel) om daar dienst te doen als alarmklok. In 1944 werden na een huiszoeking in kerk en pastorie de koster en een onderduiker meegenomen en vermoord. In 1945 werd weer een huiszoeking verricht door de SD’ers (SD = SicherheitsDienst, een Duitse criminele bezettingsorganisatie). Eén van deze SD’ers was een “goede katholiek die meermalen in het geheim in de pastorie en in de kerk kwam en dan de H. Sacramenten ontving”. Op 13 april 1945 werd Nieuwe Pekela bevrijd. Direct na de oorlog haalde pastoor Ter Berge de torenklok terug uit Overijssel. Deze klok wordt echter niet gebruikt, hij is te beschadigd.

Na twaalf jaar werd in 1952 afscheid genomen van pastoor Ter Berge. Hij werd opgevolgd door pastoor J.F.M.A. Driessen, een strenge, ouderwetse maar toch vooruitstrevende pastoor van goede afkomst. Pastoor Driessen vertrok in 1961. Tot aan de huidige pastoor (pastoor Buter) volgden na pastoor Driessen nog negen pastoors. Het aantal parochianen in Nieuwe Pekela is gedaald, van 404 in 1862 tot 305 in 2012.

  • (Bron: Rooms in Nieuwe Pekela 1862 – 2012)

Orgel

Het Adema-orgel van de Bonifatiuskerk in Nieuwe Pekela is in 1913 gebouwd voor de vorige neogotische kerk, gebouwd in 1879 door de architect A. Tepe. Het stond opgesteld op de koorzolder aan de westzijde van de kerk. Men had eerst het oude Adema-orgel uit 1866 overgeplaatst, maar dat was te klein voor de nieuwe ruimte. In 1977 plaatste A.J. Opten het op het priesterkoor. De windlade is gerestaureerd door de firma Verschueren, terwijl Opten de Celeste 8' verving door een Quint. Het orgel dat tot dan toe in het geheel geen pedaal had, werd ook uitgebreid met een pedaalklavier met een Subbas 16' op een electrische lade. De witte orgelkas werd groen geschilderd. De oude kerk is in 1988 afgebroken, en een jaar later kon het huidige gebouw in gebruik worden genomen. De firma Adema-Schreurs demonteerde het orgel, reviseerde het en plaatste het in het nieuwe gebouw. Het pedaal werd nu aangehangen gemaakt, de electrische lade uit 1977 is verwijderd. De kleur van de orgelkas is in 1989 gewijzigd in eiken. Opmerkelijk is dat het register dat door de registerknop met het opschrift Fluit 4' wordt bediend feitelijk een Octaaf 4' is.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur