Handelingen

Nieuwe Pekela, Abraham Westersstraat A 1 - Evangelisch-Lutherse Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Evangelisch-Lutherse Kerk
Genootschap: PKN Evangelisch Lutherse kerk
Provincie: Groningen
Gemeente: Pekela
Plaats: Nieuwe Pekela
Adres: Abraham Westersstraat A 1
Postcode: 9663PA
Inventarisatienummer: 01068
Jaar ingebruikname: 1753
Architect: A.K. Kleve
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument (kerk); Rijksmonument 511386 (Orgel)

Geschiedenis

Omdat de inwoners van Pekela lang moesten reizen en het Amsterdams Consistorie geen geld wilde geven, organiseerde een deel van de gemeente in Winschoterzijl collectereizen naar Duitse geloofsgenoten. Van de opbrengst werd op de grens van Oude- en Nieuwe Pekela een stuk grond aangekocht, waarop de latere Lutherse kerk gebouwd zou worden. Op 28 november 1762 werden vervolgens het gebouw en de predikant ingewijd. De gemeente werd echter pas op 3 maart 1790 opgenomen in de kring der lutherse gemeenten van Nederland.

  • (Bron:Wikipedia)
  • 2022 - De draagconstructie van de spits aan de Lutherse kerk in Nieuwe Pekela is compleet verrot en er wordt geld ingezameld voor restauratie. Tot het gerepareerd is mag de klok niet luiden, De toren is snel versterkt mede om het van Oeckelenorgel uit 1868 te beschermen. Het markante gebouw met witte gevel en pittoreske torentje is pas gerestaureerd. Toen de oude kerk in 1865 afbrandde werd deze nog hetzelfde jaar herbouwd. Hoeveel de kosten zijn is nog niet bekend.

(Bron:Nieuwsbrief 147/2022)

Monumentomschrijving Rijksdienst

Orgel

Evangelisch-Lutherse kerk vanwege het ORGEL met 1 klavier en aangehangen pedaal, gemaakt door P. van Oeckelen in 1868, gaaf bewaard gebleven en karakteristiek voor het werk van deze maker in de zestiger jaren van de 19de eeuw.

Gebouwomschrijving SKKN

De kerkelijke gemeente werd circa 1752 gesticht voor zowel Nieuwe- als Oude Pekela. Het kerkgebouw werd eind 1760 in gebruik genomen. In 1865 brandde deze kerk af en snel daarna werd een nieuwe kerk gebouwd, in een eclectische stijl met neo-gothische ramen. De kerk werd op 17 december van dat jaar ingewijd. Het interieur werd in 1927 sterk gewijzigd, onder meer met een nieuwe kansel, en blijkbaar ook met de gebrandschilderde ramen. In de late jaren 1970 zou een verdere wijziging hebben plaatsgevonden: nieuwe banken en herschildering van het interieur.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur