Handelingen

Nieuwaal, Jacob Ekelmansstraat 22 - Gereformeerde Gemeente in Nederland (1948 - 1969)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Gemeente in Nederland
Genootschap: Gereformeerde Gemeenten in Nederland
Provincie: Gelderland
Gemeente: Zaltbommel
Plaats: Nieuwaal
Adres: Jacob Ekelmansstraat 22
Postcode: 5313AT
Sonneveld-Index: 11859
Jaar ingebruikname: 1948
Architect:
Huidige bestemming: woning
Monument status: geen

Geschiedenis

  • Het kerkgenootschap "Gereformeerde Gemeenten in Nederland" is een ander genootschap dan "Gereformeerde Gemeenten (in Ned. en Noord-Amerika)".

De afscheiding van 1834 gaat ook het dorp Nieuwaal en omstreken niet voorbij. Een aantal mensen voelde zich aangetrokken door de prediking van ds. L.G.C. Ledeboer. Een eenvoudige schipper, Machiel Verbeek, uit Nieuwaal nodigt bijvoorbeeld regelmatig ds. Ledeboer uit om te komen preken. ’s Zondags leest deze groep oudvaders, omdat ze geen kerkelijk onderdak kunnen vinden. Onder predikanten van de Kruisgemeenten voelen ze zich wel thuis, hieruit ontstaan later de Gereformeerde Gemeenten. Pas in 1922 wordt in de Bommelerwaard te Aalst een eerste Gereformeerde Gemeente geïnstitueerd. Daardoor gaan er uit de hele Bommelerwaard mensen naar Aalst om er te kerken, ook vanuit Nieuwaal. In 1944 wordt er een Ouderling uit Nieuwaal te Aalst als ouderling bevestigd. Hij voelt zich gedrongen om in Nieuwaal zelf samenkomsten te gaan houden. Er wordt een ruimte gevonden in het achterhuis van een landbouwer (nu Jacob Ekelmansstraat 22).. Voorlopig blijft Nieuwaal een afdeling van Aalst. Op 27 september 1947 wordt de samenkomst te Nieuwaal een zelfstandige gemeente.

In 1953 voegt de gemeente Nieuwaal zich bij het kerkverband van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland.

Omdat zij de enige Gereformeerde Gemeente in Nederland in het westen van de Bommelerwaard is, krijgt ze langzamerhand een streekfunctie. Het achterhuis waar men samenkomt wordt te klein. Op het land van een ouderling wordt een nieuw kerkgebouw gerealiseerd.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur