Handelingen

Netersel, De Hoeve 4 - Antonius en Brigida

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Antonius en Brigida
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Bladel en Netersel
Plaats: Netersel
Adres: De Hoeve 4
Postcode: 5534AD
Sonneveld-index: 07946
Jaar ingebruikname: 1950
Architect: Geenen en Oskam
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 41941 (Inventaris)

Geschiedenis

De kerk is vernoemd naar de Ierse abdis Brigida. Verving het voormalige kerkgebouw.

Monumentomschrijving Rijksdienst

In de moderne St. Brigidakerk, welke zelf niet op de lijst wordt geplaatst, een XVe eeuwse hardstenen doopvont (thans wijwatervat), indrukwekkend XVe eeuws houten kruisbeeld, houten beelden van Petrus en Paulus uit de XVIIIe eeuw, vroeg XIXe- of laat XVIIIe-eeuwse kruiswegstaties, olieverf op doek. Twee klokken, onderscheidenlijk in 1529 en 1530 gegoten door Jaspar Moer.

MIP omschrijving

  • Naam monument: H.H. Antonius en Brigida
  • Bouwstijl: Traditionalisme
  • Bouwperiode: 1950
  • Gevels en materialen: Baksteen. Natuurstenen sierdelen. Twee rondboogvormige galmgaten en uurwerk. Muizetand en rondboogfries. Gecementeerde versiering op de hoeken en in het fries.
  • Vensters en deuren: Rondboogramen, glas-in-lood. Opgeklampte deur.
  • Dak en bedekking: Zadeldak gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Toren met vierkant, tot achtkantig ingesnoerde spits.
  • Interieur: Baksteen met gecementeerde versieringen.
  • Bijzonderheden: Aan De Hoeve gelegen bakstenen basiliek uit 1950. Aan de achterzijde begraafplaats met heesters en solitairbomen. Aan de voorzijde kerkplein met hekwerk als erfafscheiding. Het driebeukige kerkgebouw heeft een zuidtoren, een driezijdig gesloten koor en een aan de noordoostijde aangebouwde lagere sacristie. Zuidtoren met drie geledingen, waterlijsten. Galmagaten en uurwerk.
  • Omschrijving: I- Een vijftiende eeuws hardstenen octogonaal doopvont met geprofileerde voet (thans wijwatervat). II- Een vijftiende eeuws houten kruisbeeld met gekruisigde Christus en in medaillons de vier evangelistensymbolen. III- Kruiswegstaties, olieverf op doek, uit de laat achttiende of negentiende eeuw. IV- Beelden van H.H. Petus en Paulus uit de achttiende eeuw (thans in restauratie). V- Twee klokken uit respectievelijk 1529 en 1530, gegoten door Caspar Moer. De teksten op de klokken luiden: 'Petrus 's mijnen naem. Caspar Moer heeft mij ghemaeckt int jaer ons heren MCCCCCXXX' en '...... is mijnen naem. Caspar Moer heeft mij gemaeckt int jaar ons heren MXCCCCCXXIX'.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur