Handelingen

Moordrecht, Kerkplein 12 - Dorpskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Dorpskerk
Genootschap: Protestantse gemeente Moordrecht - Gouderak
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Zuidplas
Plaats: Moordrecht
Adres: Kerkplein 12
Postcode: 2841XM
Sonneveld-index: 02677
Jaar ingebruikname: 1657
Architect:
Huidige bestemming: Protestantse Kerk
Monument status: Rijksmonument 30093Geschiedenis

Historische dorpskerk met toren.

  • 2018 De torenspits van de Dorpskerk in Moordrecht is onlangs weer teruggeplaatst. De spits knakte op 3 januari 2018 door een harde windvlaag en is de volgende dag naar beneden gehaald. De gemeente Zuidplas heeft de spits en haan laten renoveren en weer op de toren gezet. De kerk dateert uit 1657 en de toren werd in de eerste helft van de 16e eeuw gebouwd. (Bron:contactbrief)

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

Ned. Herv. Kerk. Ruime, eenbeukige kruiskerk in gotische trant, gebouwd in 1657. Vijfzijdig gesloten koor, dat smaller is dan het schip. Houten tongewelven met trekbalken en korbelen. Kerk gerestaureerd 1957-1967. Tot de inventaris behoren: preekstoel, 17de eeuw met koperen lezenaar; twee banken met toogpanelen, 17de eeuw; vier psalmbordjes, eind 18de eeuw; vier koperen kaarsenkronen, 18de eeuw, waarvan een het jaartal 1753 draagt. Orgel met borstwering met rijk gesneden kas in Lodewijk XIV-vormen. Het orgel met Hoofdwerk en Positief, werd in 1773 gemaakt door J.J. Delahaye voor de Waalse Kerk te Gouda en in 1818 overgeplaatst naar Moordrecht.

Toren

Eenvoudige gotische toren uit de eerste helft der 16e eeuw, bekroond door een balustrade in Lod.XVI-vormen. Gerestaureerd in 1957-1967. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van H. Meurs, 1613, diam. 103,8 cm en een klok van Pieter Hemony uit 1676, diam. 88,3 cm.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 21 december 2010

Afgevaardigden van de gereformeerde kerk te Moordrecht-Gouderak (Ontmoetingskerk) en de hervormde gemeente te Moordrecht (Dorpskerk) hebben vorige week dinsdagavond in de Dorpskerk te Moordrecht de officiële akte voor de fusie van hun kerkelijke gemeenten ondertekend.

Al zo’n dertig jaar werken de gereformeerde kerk en de hervormde gemeente samen. Sinds 2004 is deze samenwerking geïntensiveerd en zijn de kerken ”samen op weg”.

De nieuwe gemeente kreeg de naam protestantse gemeente De Stroom te Moordrecht-Gouderak. Per 1 januari 2011 gaan de kerkelijke gemeenten ook organisatorisch volledig samen. Op 2 januari volgt een „fusieviering”, waarin de beide predikanten ds. R. Schep en ds. E. Schipper voor zullen gaan. Op 8 januari organiseert de protestantse gemeente een „feestelijke dag” voor alle inwoners van Moordrecht en Gouderak.

  • Uit Reformatorisch Dgablad, 24 april 2014

De hervormde gemeente Beth-El in Moordrecht heeft van de protestantse gemeente De Stroom de Ontmoetingskerk gekocht. Dat deelt ouderling-kerkrentmeester Rens de Boer desgevraagd mee. De Stroom heeft haar kerkdiensten nu nog verdeeld over de Ontmoetingskerk en de Dorpskerk, maar gaat haar diensten na verkoop van de Ontmoetingskerk beleggen in de Dorpskerk.

Beth-El, een gemeente die zich rekent tot de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk, is nu gevestigd in De Maalderij. Dit pand, ruim honderd jaar oud, werd in 1947 gekocht. In het onderste gedeelte kwam een kerk, de bovenste verdiepingen werden verhuurd, onder meer aan een meubelshowroom.

Het karakteristieke gebouw aan het water is verkocht aan een Moordrechtse ondernemer, die het in de oude staat wil terugbrengen en er een woonbestemming aan wil geven. Het kerkgebouw werd te klein voor de groeiende gemeente. De Ontmoetingskerk biedt met circa 350 zitplaatsen aan ongeveer 100 kerkgangers meer plaats dan De Maalderij.

De overdracht vindt eind juni plaats.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur