Handelingen

Middelburg, Schoutstraat 1 - Zuiderkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Zuiderkerk
Genootschap: Geref. Gemeenten
Provincie: Zeeland
Gemeente: Middelburg
Plaats: Middelburg
Adres: Schoutstraat 1
Postcode: 4336HN
Jaar ingebruikname: 1974
Architect: Kraaijeveld Sr., Beekbergen
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Interessante "refodome" met dakruiter.

In verband met de aanleg van enkel nieuwe woonwijken en vanwege gebrek aan plaatsruimte in de Segeerstraatkerk Middelburg, Segeersstraat 15 - Gereformeerde Gemeente ontwikkelt de kerkenraad van Middelburg Centrum in 1969 plannen om in het zuidelijk deel van de stad een tweede gemeente te stichten. In 1971 wordt een perceel grond aangekocht voor bouw van een kerkgebouw. Op Zondag 9 mei 1971 vinden de eerste kerkdiensten al plaats, in wijkgebouw Het Zuiderbaken aan de Rentmeesterlaan, welke men hiervoor huurt. In 1973 kan begonnen worden met de bouw van de kerk. Op 30 juni 1975 worden de laatste kerkdiensten gehouden in het Zuiderbaken. Op 5 juli 1974 wordt de nieuwe Zuiderkerk officieel in gebruik genomen. Het aantal zitplaatsen bedraagt dan 650, met mogelijkheid tot uitbreiding van 150, door een vergaderzaal bij de kerkzaal aan te trekken. In 1975 wordt er een orgel geplaatst gebouwd door de firma Ernst en Leeflang. In 2011 grote renovatie met uitbreiding van de zaalruimte tot 800 zitplaatsen.

Orgel

Het orgel is in 1975 gebouwd door de firma Ernst Leeflang (Apeldoorn). Bij de ingebruikneming werd het bespeeld door Arie J. Keijzer. In 2003 voert de firma Gebr. Reil (Heerde) groot onderhoud uit. Daarbij zijn o.a. de windladen opnieuw beleerd. In 2011 zullen door hen de mechanieken opnieuw worden ingevoerd.

Dispositie
  • Hoofdwerk: Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Nasard 2 2/3' - Mixtuur IV sterk - Trompet 8'.
  • Onderwerk (in zwelkast): Holpijp 8' - Roerfluit 4' - Prestant 2' - Sesquialter II - Hobo 8'.
  • Pedaal: Subbas 16' - Gedekt 8' - Quintadeen 4' - Fagot 16'
  • Werktuiglijke registers: Koppel Hoofdwerk-Onderwerk, Koppel Pedaal-Hoofdwerk, Koppel Pedaal-Onderwerk, Tremulant Onderwerk

Manuaalomvang: C-g’’’. Pedaalomvang: C-f’. Stemming: Evenredig zwevend. Toonhoogte: a’ = 440 Hz

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 12 juli 2011.

Het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente van Middelburg-Zuid ondergaat een grote verbouwing. Zowel de kerkzaal als het zalencomplex eromheen wordt uitgebreid. De consistoriekamer van de kerk verhuist naar de achterkant van het liturgisch centrum. Daarover heeft de ledenvergadering van de gemeente 21 juni een besluit genomen.

De verwachting is dat halverwege volgend jaar met de bouw kan worden begonnen, zegt ouderling G.A. Terlouw desgevraagd. De plannen moeten nog wel de goedkeuring van de gemeente Middelburg krijgen, maar het lijkt erop dat die positief gaat reageren.

De kerk was aan een grote beurt toe. Daarop heeft de kerkenraad zich afgevraagd wat te doen. „We komen zaalruimte tekort, de crèche is te klein, de toiletten waren aan renovatie toe. Ook de stoffering van de banken in de kerk was versleten en de kerkzaal werd aan de kleine kant.” Bovendien kent de gemeente „enige groei.”

De kerkenraad heeft onderzocht of nieuwbouw in de wijk Mortiere een optie zou zijn. Vanwege de investering die dat vraagt, is daarvan afgezien. De kerkzaal wordt nu met circa negentig zitplaatsen uitgebreid. Een van de buitenwanden, die achter de preekstoel, gaat eruit en komt verder naar achteren te staan. Daardoor wordt ruimte gewonnen. Ook de indeling van de zalen wordt anders. Tegelijk met de verbouwing wordt de klimaatbeheersing in de kerk aangepakt.

Het project staat onder leiding van architect Roos en Ros uit Oud-Beijerland.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur