Handelingen

Middelburg, Lange Noordstraat 62 - Doopsgezinde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Doopsgezinde Kerk
Genootschap: Doopsgezinde Broederschap
Provincie: Zeeland
Gemeente: Middelburg
Plaats: Middelburg
Adres: Lange Noordstraat 62
Postcode: 4331CD
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1889
Architect: Stoffels, K.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 508332

Geschiedenis

Belangrijke neorenaissance zaalkerk zonder toren. Gebouwd als Doopsgezinde Kerk.

In de loop van de tijd ook in gebruik geweest door Zevendedags Adventisten, Waalse Hervormde Gemeente en Christen Gemeente Zeeland, buiten gebruik 2005 tot 2006, toen in Engelse Kerk.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerkgebouw van de Doopsgezinde Gemeente, in 1889 gebouwd naar ontwerp van architect K. Stoffels te 's-Gravenhage in een eclectisch-renaissancistische stijl. De in 1908 aan de achterzijde (Blindenhoek) aangebouwde consistorie valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Kerkgebouw op rechthoekige plattegrond met afgeschuinde hoeken bij koorgedeelte. Twee bouwlagen en een kapverdieping hoog.Afgeplat schilddak gedekt met gesmoorde tuile du nord pannen. Gele en bruine baksteen, natuurstenen banden, lijsten, blokken, plint. De voorgevel is drie traveeën breed met een licht risalerende middentravee met ingangspartij met dubbele houten deur met bovenlicht met glas-in-lood. Aan weerszijden van de ingang twee kleine venstertjes met gekleurd glas-in-lood.

Op verdieping drie grote rondboogvensters met middenstijlen van rode profielsteen, eveneens in rondboogvorm en gekleurd glas-in-lood. Gemetselde boogfriezen. Middentravee afgesloten door een topgevel met rozetvenster; zijtraveeën met kroonlijst op consoles. Kleine dakkapelletjes met luik en spits gedekt met leien.

Zijgevel (noord) vier traveeën breed met lisenen. Iedere travee met twee kleine gevelopeningen op begane grond en rondboogvenster met middenstijlen van rode profielsteen, eveneens in rondboogvorm en gekleurd glas-in-lood. Gemetseld tandfries en daarboven daklijst op gemetselde consoles. Zelfde gevelindeling aan oostzijde.

Origineel interieur met onder meer gepleisterde wanden, lisenen, lijsten; in zuidgevel raamvormen gepleisterd weergegeven; licht gebogen, gepleisterd plafond met vakverdeling. Aan westzijde tussenverdieping met balustrade, steunend op klassicistische gietijzeren zuiltjes. Hier bevindt zich het tweeklaviers orgel van Bakker en Timmenga uit 1890. In dit orgel zijn onderdelen van vorige orgels verwerkt, afkomstig uit de oude Doopsgezinde kerk aan de Hoogstraat 20 te Middelburg: registers van Moreau uit 1760, onderdelen van Preuniger en Mennes uit 1841 en van de orgelmaker W.H. Kam uit 1850 en 1856-1857.

Originele houten kerkbanken en spreekgestoelte. In entreeportaal gedenksteen met opschrift: Pieter de Maret Tak 19 januari 1889.

Waardering

Zowel exterieur als interieur van cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde. Van belang vanwege architectonische gaafheid van ex- en interieur.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur