Handelingen

Middelburg, Hofplein 13 - Hofpleinkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hofpleinkerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerken in Nederland
Provincie: Zeeland
Gemeente: Middelburg
Plaats: Middelburg
Adres: Hofplein
Postcode: 4331CK
Inventarisatienummer: 06610 06611
Jaar ingebruikname: 1930
Architect: Rothuizen & Hooft, 't
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: geen

Geschiedenis

Gebouwd als Gereformeerde kerk. B kerk zonder toren, tot 1930. In 1930 vervangen door de huidige Hofpleinkerk.

  • 2019 - Op 2 juni 2019 is in deze kerk de laatste PKN kerkdienst gehouden. De toekomst van het gebouw is onduidelijk. Kerkgangers zijn nu aangewezen op de Nieuwe Kerk. Daarheen is ook het orgel van de Hofpleinkerk verplaatst.
  • 2022 - De Hofpleinkerk in het centrum wordt van binnen helemaal gestript. De kerk krijgt een nieuwe bestemming en wordt een gezondheidscentrum. De sloop werkzaamheden waren begin mei al in volle gang.

Orgel

In de Gereformeerde Hofpleinkerk, Hofplein 13 te Middelburg werd op 1 maart 1985 een nieuw orgel in gebruik genomen. Het is gebouwd door de firma Blank te Herwijnen, onder advies van Adri Karman uit Middelburg. De adviseur bespeelde het orgel op 1 maart. Op 2 maart werd er een open dag gehouden, met 's middags een concert door Bram Beekman. De versiering van het instrument met touwwerk is van de hand van Anneke Ruimschotel. In 1992 is het instrument door Van Rossum gereviseerd. Hierbij werd de intonatie gedeeltelijk herzien en is de gereserveerde Quint van het Hoofdwerk geplaatst. De temperatuur werd verlegd van Werckmeister III naar Kirnberger. Adviseur bij deze werkzaamheden was Kees van Eersel uit Goes. Op 31 januari 1993 is het orgel weer in gebruik genomen. De Hofpleinkerk is na een laatste kerkdienst op 2 juni 2019 buiten gebruik gesteld. De gemeente is samengevoegd met de Nieuwe Kerk. Het orgel is hierna overgeplaatst naar de Nieuwe Kerk, waar het als koororgel in gebruik is genomen. Het oude koororgel van de Nieuwe Kerk is verkocht naar Frankrijk.

Externe links

Afbeeldingen