Handelingen

Middelburg, Armeniaans Schuitvlot 22 - Westerkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Westerkerk
Genootschap: Geref. Gemeenten in Nederland
Provincie: Zeeland
Gemeente: Middelburg
Plaats: Middelburg
Adres: Armeniaans Schuitvlot 22
Postcode: 4331NL
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1980
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

In 1978 werd aan het Armeniaans Schuitvlot te Middelburg de Westerkerk voor de Gereformeerde Gemeente in Nederland gebouwd.

Deze verving een eerder gebouw uit 1968 elders in Middelburg.

De kerk werd in 2015 inwendig gerenoveerd.

Orgel

Toen in 2002 de Thomaskapel overging in handen van 'Volle Evangelie Gemeente Sion' werd het Leeflang-orgel door de firma A. Nijsse & Zoon overgeplaatst naar de Westerkerk, die gebruik maakten van een elektronicum. Het instrument is bij de overplaatsing niet gewijzigd, maar op een podium geplaatst. In 2005 is het orgel ten dele afgeschermd.

In 2015 is de kerk gerenoveerd. Het orgel is toen verkocht aan een kerk in Polen. De kerk krijgt een nieuw elektronisch orgel: een Johannus Ecclesia T-250 van Johannus orgelbouw in Ede.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 2 april 2015

De Westerkerk van de gereformeerde gemeente in Nederland (ggiN) te Middelburg wordt gerenoveerd. De werkzaamheden aan het bedehuis aan het Armeniaans Schuitvlot (hoek Walensingel) starten na de paasdagen.De Westerkerk dateert van 1978. Het complete interieur wordt vernieuwd. Er komen een nieuw liturgisch centrum, nieuwe banken en een nieuw orgel. Ook de vloer, de wanden, de deuren en het dak worden aangepakt. Onlangs is de gevel opnieuw gevoegd. Verder krijgt de kerk een nieuw ventilatiesysteem. De cv-installatie is al eerder vervangen. Het kerkgebouw krijgt ook een nieuw orgel, een Johannus Ecclesia T-250. Het oude Leeflangorgel uit 1981, dat in 2002 is overgebracht vanuit de Thomaskapel aan de Vrijlandstraat, gaat naar Polen. De kosten van de totale renovatie komen uit op zo’n 150.000 euro.

  • Uit Reformatorisch Dagblad d.d. 11 juni 2015

De Westerkerk was donker en bruin, maar is nu licht en wit. Door een grote renovatie oogt het kerkgebouw van de Middelburgse gereformeerde gemeente in Nederland als nieuw. Op 2 juni ging ds. M. Krijgsman voor in de eerste dienst na de verbouwing.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur