Handelingen

Meliskerke, Valkenburgstraat 25 - Gereformeerde Gemeente

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Gemeente
Genootschap: Gereformeerde Gemeenten
Provincie: Zeeland
Gemeente: Veere
Plaats: Meliskerke
Adres: Valkenburgstraat 25
Postcode: 4365AB
Sonneveld-index: 06598
Jaar ingebruikname: 1976
Architect: S.P. Kraayeneveld sr. te Beekbergen/Nijsse, Joost (uitbreiding 2008)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Geen

Geschiedenis

Mooie moderne kerk zonder toren. Ter vervanging van het voormalige kerkgebouw. Gemeente gesticht in 1891. De huidige kerk van de Gereformeerde Gemeente dateert van 1976; officieel in gebruik genomen 5 november 1976. In 1989 zijn de hal en de consistoriekamer uitgebreid en is er een nieuwe vergaderzaal bijgebouwd. In 1993 vond een uitbreiding van de kerkzaal plaats. En weer werd de kerk te klein. Naar een ontwerp van architect Joost Nijsse werd in 2008 opnieuw een uitbreiding gebouwd. Woensdag 29 november 2008 werd de vergrote kerk in gebruik genomen. Het aantal zitplaatsen in de kerkzaal is vergroot van 635 naar 1050 zitplaatsen.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 28 oktober 2008.

De gereformeerde gemeente van Meliskerke heeft haar kerkgebouw verbouwd en uitgebreid. Aan de noordzijde van het gebouw is de kerkzaal uitgebreid met ongeveer 230 zitplaatsen. De kerk kan nu ruim 860 gemeenteleden herbergen. Prominent aanwezig is het nieuwe dak, in de vorm van een vleugel die zich nestelt tegen het bestaande piramidevormige dak. Tussen het bestaande en het nieuwe dak is een glaskap ontworpen, zodat meer daglicht tot in de kerkzaal kan doordringen. De zaal is nu voorzien van een ventilatiesysteem en de nieuwe kerkbanken zijn uitgevoerd met opklapbare zitting. De totale kosten van de uitbreiding komen uit op 1,2 miljoen euro. De werkzaamheden gingen medio december van start. Op 5 september had de oplevering van het kerkgebouw plaats. Volgens architect Nijsse waren de inzet en de betrokkenheid van vrijwilligers groot. Tijdens de bouwperiode heeft de gemeente van Meliskerke haar kerkdiensten belegd in het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente van Aagtekerke. De gemeente neemt morgenavond de kerk opnieuw in gebruik. Voorganger is ds. G.J.N. Moens.

Orgel

In 1977 bouwde Fama & Raadgever een nieuw orgel voor de kerk van de Gereformeerde Gemeente te Meliskerke. Het is in gebruik genomen op 14 oktober 1977 met Bram Beekman als gastorganist. Het snijwerk is van de hand van Waldy Vastrick. In 1998 is het orgel door Jaap Fama opnieuw geïntoneerd.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur