Handelingen

Mariahout, Mariastraat 29 - Kapel Mariahof

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Kapel Mariahof
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Laarbeek
Plaats: Mariahout
Adres: Mariastraat 29
Postcode: 5738AH
Jaar ingebruikname: 1949
Architect: C. Roffelsen
Huidige bestemming: na te gaan
Monument status: geen

Geschiedenis

Mariahof, Zusters van Barmhartigheid.

Cultuur Historische Waardekaart

  • Bouwperiode: 1949
  • Architect: Roffelsen, C.
  • Gevels en Materialen: Machinale baksteen, staand verband, tandlijst.
  • Vensters en Deuren: Klooster: getoogde, onder meer zesruits vensters en vleugeldeuren in getoogd portiek. School: onder meer vierruits vensters. Paneeldeuren en getoogde vleugeldeuren. Vierlichts dakkapellen met zadeldak.
  • Dak en Bedekking: Zadeldak met verbeterde Hollandse pannen.
  • Bijgebouwen: School op de hoek: Heilig Bernadette met schaapje in tufsteen.
  • Groen: Siertuin
  • Bijzonderheden: Aan de linkerzijde van het klooster bevindt zich de kapel, geaccentueerd door hogere smallere vensters en een open klokkestoel.

Gebouwomschrijving SKKN

De congregatie van de Zusters van Barmhartigheid werd in 1845 in Ronse in Belgie gesticht door de priester Stephanus Modestus Glorieux. Hem stond een stichting voor goede werken ('Institut des bonnes oeuvres') voor ogen: de hoofdtaak zou zijn uitoefening van de werken van barmhartigheid, i.e. zorg voor armen en misdeelden. In de praktijk betekende dit dienstbaarheid op het gebied van verpleging, ouderenzorg en onderwijs.

In 1853 breidden de Zusters van Barmhartigheid hun werkterrein uit naar Nederland en begonnen ze met de verpleging van psychiatrische patienten in 's-Hertogenbosch. In aansluiting daarop werd hun hulp in de tweede helft van de negentiende eeuw in verschillende instellingen op het gebied van psychiatrische dienstverlening en ouderenzorg in het zuiden van Nederland gevraagd. Ook richtten zij zelf dergelijke instellingen op.

In 1931 vatte het bestuur van de congregatie te Ronse het plan op om zich ook op onderwijsgebied in Nederland verdienstelijk te gaan maken. Aldus had men al in 1937 besloten tot een stichting in Vorstenbosch, waar de zusters een nieuwe meisjesschool gingen leiden. De vraag van pastoor J.R.A. van Eijndhoven van Mariahout in 1947 om zusters om het onderwijs in zijn parochie ter hand te nemen kon dus op geen gunstiger moment komen.

Pastoor van Eijndhoven was een ondernemend man. Hij had in 1932 de parochie gesticht in Mariahout, een nieuw aangelegd ontginningsdorp bij Lieshout. Daar was het niet bij gebleven. Hij wilde van het dorp een bedevaartsoord maken te ere van O.L. Vrouw van Lourdes. Hij liet bij de parochiekerk een Lourdesgrot bouwen en een processiepark aanleggen. Zijn opzet slaagde en in de jaren dertig en veertig van de twintigste eeuw kende de bedevaart naar Mariahout een grote bloei.

Juist in die periode, in 1947, arriveerden de Zusters van Barmhartigheid in Mariahout. In 1949 werd, grenzend aan het processiepark, het nieuwe klooster 'Marienhof' gebouwd en daarnaast de nieuwe Bernadetteschool. De eerste steen van het klooster werd op 18 mei 1949 gelegd door E. Heyrman pr., algemeen bestuurder van de congregatie van de Zusters van Barmhartigheid. Architect van beide gebouwen, ontworpen in sobere wederopbouwstijl, was C. Roffelsen. Tot 1992 zijn de zusters aan de school verbonden geweest. In 1992 werd het provincialaat van de Nederlandse provincie van de congregatie in het klooster van Mariahout gevestigd.