Handelingen

Maastricht, Brusselseweg 150 - Kapel Zusters Arme Kindje Jezus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Kapel Zusters van het Arme Kindje Jezus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Maastricht
Plaats: Maastricht
Adres: Brusselseweg 150
Postcode: 6217HA
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1932
Architect: Swinkels, A.
Huidige bestemming: Hogeschool, opleidingscentrum
Monument status: Rijksmonument 506630


Geschiedenis

Kapel voormalig klooster Zusters van het Arme Kindje Jezus. Nu gebouw van de Hogeschool.

Monumentomschrijving Rijksdienst

In Traditionalisme met elementen zakelijk expressionisme en elementen neo-gotiek in 1932 naar een ontwerp van architect A. Swinkels uit Maastricht in opdracht van de Zusters van het Arme Kindje Jezus gebouwd KLOOSTER MET KAPEL EN TUINMANSWONING EN KWEEKSCHOOL MET INTERNAAT.

Omschrijving

Het voormalig klooster met kweekschool heeft een in de lengterichting geplaatste T-vormige plattegrond. Het aantal bouwlagen varieert van één tot drie met zolderverdieping, en deze worden afgedekt met schild- en zadeldaken, en een gedeelte met een gewelfde mansardekap. De daken gedekt met Hollandse pannen. De kapel heeft een torenspits met hol gebogen zadeldak. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen, beton, natuursteen, hout en staal. Metselwerk in kettingverband. Rechthoekige kunststof kruiskozijnen, deels voorzien van kleine roedeverdeling; stalen spitsboogvensters met glas-in-lood; rechthoekige stalen vensters met glas-in-lood; rechthoekige verticaal gelede vensters met horizontale roedeverdeling; rechthoekige kunststof vensters, deels voorzien van bovenlichten. Rechthoekige dubbele houten deuren.

Gebouw met een monumentale, symmetrisch vormgegeven bouwmassa op T-vormige plattegrond. De voorgevel kenmerkt zich door een strakke symmetrie en een sterk horizontalisme, bewerkstelligd door vensterreeksen en dakkapellen. De gevel wordt aan beide zijden afgerond door een volume onder asymmetrisch zadeldak. Voor het verticale element wordt gezorgd door een middenpartij met verhoogde noklijn, een entree met luifel en glas-in-lood vensters in een natuurstenen omlijsting. Aan weerszijden van deze ingangspartij zijn twee ronde torens gesitueerd, voorzien van een balkon en uitlopend in de dakconstructie met een insteekkap onder zadeldak. In de zijgevels van het hoofdvolume bevindt zich een in het dak doorlopend geveldeel met glas-in-lood vensters.

Dwars op de achtergevel van de verhoogde middenpartij is de voormalige kloosterkapel geprojecteerd, welke zich kenmerkt door een in de richting van de rechthoekige absis in hoogte afnemende noklijn. De kapel heeft twee bouwlagen, rechthoekige stalen vensters en twee ingangspartijen onder betonnen luifels in de eerste laag, stalen spitsboogvensters met glas-in-lood in de tweede. De traveeën worden onderling gescheiden door steunberen. Met het doortrekken van de zadeldaken over een licht risalerend bouwdeel vóór het absisgedeelte wordt de aanwezigheid van kruisarmen gesuggereerd. In de oksel van deze kruisarmen met het schip bevindt zich een ranke toren met hol gebogen zadeldak, plus een rond balkonnetje op betonvloer met console.

Dwars op de achtergevel van de rechter hoekoplossing bevinden zich een trafohuisje en de voormalige tuinmanswoning. De trafo heeft twee rechthoekige stalen deuren onder twee betonlateien. De tuinmanswoning kenmerkt zich door een grote, gewelfde mansardekap.

Indeling interieur grotendeels intact ondanks de diverse moderniseringen. In het INTERIEUR zijn van belang de trappenhuizen met hardstenen treden, smeedijzeren leuningen en houten armleggers en hoge glas-in-lood vensters.

Waardering

Het voormalige klooster met kweekschool is van cultuurhistorisch belang als een zeer bijzondere uitdrukking van een maatschappelijke en geestelijke ontwikkeling en als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling.

Het gebouw is van architectuurhistorische waarde als een belangrijk specimen van 20e eeuwse architectuur, is van zeer bijzonder belang binnen het oeuvre van architect Swinkels en vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van zijn ontwerp. Daarnaast is er sprake van een duidelijke samenhang tussen exterieur en interieur.

Op het gebied van de ensemblewaarden is het gebouw van belang vanwege de situering, die verbonden is met de ontwikkeling van de wijk en van zeer groot belang voor het aanzien van die wijk. Het gebouw beschikt voor wat betreft het exterieur over een hoge mate van architectonische gaafheid en is van belang in relatie tot de visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Bovendien beschikt het geheel over een typologische en functionele zeldzaamheid.

Externe links

Afbeeldingen