Handelingen

Maassluis, Sluispolderkade 5 - Zuiderkerk (1895 - 1965)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Zuiderkerk
Genootschap: Gereformeerde Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Maassluis
Plaats: Maassluis
Adres: Sluispolderkade 5
Postcode:
Sonneveld-index: 02618
Jaar ingebruikname: 1895
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geenGeschiedenis

Maassluis, Zuiderkerk aan de Sluispolderkade na een gedeeltelijke wijksanering; HVM

Neorenaissancekerk zonder toren. Gebouwd als tweede Gereformeerde kerk, na de Noorderkerk..

In het jaar 1834 vond er een afscheiding plaats van leden uit de Hervormde Kerk. Deze leden sloten zich aanvankelijk aan bij de Christelijke Afgescheiden Gereformeerde Gemeente van Maasland.

In 1865 wordt er in Maassluis een eigen gemeente gesticht die in 1869 een eigen kerk met 360 zitplaatsen bouwt aan het Groeneveld. De latere Zuiderkerk.

In 1887 verlaat weer een groep (de ‘dolerenden’) de Nederlands Hervormde Kerk die op zijn beurt een kerkgenootschap vormt en een eigen gebouw optrekt. De Nieuwe kerk.

Op 16 juni 1892 wordt in Amsterdam besloten dat de twee groeperingen samen de Gereformeerde Kerken in Nederland zullen worden. In Maassluis komt men echter nog niet tot samenvoeging en blijven de groepen nog tot 1924 een zogenaamde Gereformeerde A kerk en Gereformeerde B kerk.

Op voorstel van dominee Bramer besluit men de twee gereformeerde kerkgebouwen een nieuwe naam te geven. De Nieuwe kerk wordt Noorderkerk en de kerk aan het Groeneveld (Sluispolderkade, hoek Sandelijnstraat) wordt Zuiderkerk genoemd.

Door een wijksanering in 1965 viel het kerkgebouw ten offer aan de slopershamer. Ter vervanging is toen de Maranathakerk aan de G.A. Brederolaan gebouwd.

Afbeeldingen

Bronnen