Handelingen

Maassluis, Schuurhof 142 - Petrus en Paulus (1788 - 1967)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Petrus en Paulus
Genootschap: rooms-katholieke kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Maassluis
Plaats: Maassluis
Adres: Schuurhof 142
Postcode:
Sonneveld-index: 02633
Jaar ingebruikname: 1788
Architect:
Huidige bestemming: theater Schuurkerkje
Monument status: rijksmonument 26635Geschiedenis

Maassluis, R.K. Schuurkerk; bron: APPP

Interessante (neo)classicistische kerk met latere toren.

Aanvankelijk kerkten katholieken in de houten kapel bij de Monsterse Sluis. Toen deze in 1573 tijdens de schermutselingen tussen Spanjaarden en Geuzen afbrandde en daarvoor drie jaar later de Kleine Kerk in de plaats kwam was de reformatie ook in Maassluis een feit. De katholieken moesten in het vervolg hun diensten in het geheim houden.

Later kon men in de buurgemeente Maasland terecht.

Pas in 1787 werd het toegestaan om een eigen kerk te bouwen. Die moest dan wel op de dorpsgrens worden gebouwd zonder dat deze van de openbare weg te zien was. De kerk kreeg dan ook geen toren en de pastorie werd ervoor gebouwd, waardoor de ingang aan de achterzijde was gesitueerd. De inwijding vond plaats in 1788. De patroonheiligen zijn Petrus en Paulus.

In 1826 is de kerk voorzien van een toren. Pas in 1960 kwam de kerk in het zicht door de sloop van de omringende bebouwing. In de nacht van 15 op 16 juni 1962 veroorzaakte een brand behoorlijk veel schade aan de kerk en het orgel.

Niet lang daarna, in 1967, werd vlakbij een nieuwe kerk ingewijd en de schuurkerk buiten gebruik gesteld. Daarna volgde een periode van verval totdat het gebouw de bestemming theater kreeg.

Monumentomschrijving Rijksdienst

SCHUURKERK met in de zijgevels rondboogvensters tussen beren. Pannen schilddak, aansluitend op het dak over de pastorie.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Bronnen