Handelingen

Maassluis, Ibisstraat 1 - Het Kompas

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Het Kompas
Genootschap: Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Maassluis
Plaats: Maassluis
Adres: Ibisstraat 1
Postcode: 3145AG
Sonneveld-index: 17643
Jaar ingebruikname: 2003 (ombouw tot kerkgebouw)
Architect: Slaa + van Asselt architecten BNA (vernieuwing)
Huidige bestemming: Buiten gebruik
Monument status: geenGeschiedenis

Voormalige school, verbouwd.

De in 1944 geïnstitueerde Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt is op 18 oktober 1974 geherinstitueerd. Kerkdiensten werden gehouden in gehuurde ruimten: Christelijk Gereformeerde Kerk, NPB, Hervormd wijkcentrum, enz.

  • 2003 - Juni 2003 is de leeggekomen basisschool 'Het Kompas' aan de Ibisstraat aangekocht. Het schoolgebouw is verbouwd tot kerk. Veel gemeenteleden hebben hieraan meegewerkt. En september 2003 is Het Kompas in gebruik genomen voor de vele kerkelijke activiteiten. Het gereedkomen van de kerkzaal vraagt meer werk en volgt nog.
  • 2006 - Zondag 2 april 2006 is de vernieuwde kerk aan de Ibisstraat 1 in gebruik genomen.
  • 2024 - Op zondag 2 juni 2024 heeft de laatste kerkdienst plaats in de Nederlandse gereformeerde kerk (Ngk) Het Kompas in Maassluis. Dat heeft diaken Margreet Bruintjes desgevraagd bevestigd. Tijdens de dienst gaat oud-predikant ds. G. Messelink voor. Het laatste halfjaar was er nog maandelijks een dienst in Het Kompas. Bruintjes verwacht dat de meeste kerkgangers van Het Kompas zich zullen aansluiten bij de Nederlandse gereformeerde kerk De Ark in Maassluis. Een aantal gemeenteleden kerkt daar inmiddels al. Deze gemeente telt ongeveer vijfhonderd leden uit Maassluis en omgeving. Op 28 januari 2024 werd de laatste dienst gehouden van de Nederlandse gereformeerde kerk in het nabijgelegen De Lier, die was gefuseerd met Het Kompas te Maassluis. Beide gemeenten behoorden oorspronkelijk tot de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt.

Afbeeldingen