Handelingen

Maassluis, Groen van Prinstererkade (1) - Synagoge

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Maassluis
Plaats: Maassluis
Adres: Groen van Prinstererkade (1)
Postcode:
Sonneveld-index: 02636
Jaar ingebruikname:
Architect:
Huidige bestemming: gesloopt in 1960
Monument status: geenGeschiedenis

Dit was een mooie synagoge in neogotische vormen.

De Maassluise synagoge stond aan de westzijde van de Zuidvliet vanuit het centrum, twee huizen voorbij het Lijndraaiersslop. Dat gedeelte heette Looierspad. In 1912, na de bouw van de Groen van Prinstererschool, werd dit pad omgedoopt in Groen van Prinstererkade. Tegenover het Lijndraaiersslop werd later de brug over de Zuidvliet gebouwd voor de doortrekking van de P.C. Hooftlaan.

De synagoge werd gebouwd in 1858. Het was een complex dat bestond uit een huis met erf, de synagoge, een badhuis, een pakhuis en een erf. Dit alles op een oppervlakte van 381 m2.

In de periode 1892 -1930 liep het aantal joden in Maassluis terug van 92 naar 8. Na de oorlog van 1940-1945, toen de joodse families uit Maassluis waren weggevoerd en het grootste deel omgebracht, raakte de synagoge in verval. In 1949 werd het complex aangekocht door de gemeente die het in 1960 liet slopen.

Uit een brief van dr. Louis A. Coltof uit Tampa (V.S.) aan het Gemeentemuseum Maassluis: “Aan de zuidkant van het terrein stond een huis, een krot, waarin mijn vader geboren is. De synagoge (sjoel) was verkeerd gebouwd. Je hoort oostwaarts te bidden en hier was de ark in het noorden geplaatst. Boven de ark was een geschulpte rand van hout met erboven in het Hebreeuws: weet voor wie je staat. Daarboven een schild met de tien geboden met een kroon erboven. Over de breedte van de synagoge liepen drie treden. Vlak voor deze treden stond een lessenaar voor de voorganger. Centraal in de ruimte was een verhoging waar je van twee kanten met twee treden op kon komen. Aan de voorkant van deze verhoging stond een lessenaar waarop de thora gelegd werd ter voorlezing. Aan de achterkant stond een bank. Oorspronkelijk was er gasverlichting, deze is later door elektrische verlichting vervangen. Als je het portaal van de sjoel binnenkwam was aan de rechterhand een wc met emaille wasbakje en aan de linkerhand een trap die naar de vrouwengalerij ging. Ik schat dat daar ongeveer dertig plaatsen waren.”

In de media

Externe links

Joods Maassluis [1] over de geschiedenis van de joden in Maassluis.

Afbeeldingen