Handelingen

Maarssen, Kerkweg 14 - Gereformeerde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Kerk
Genootschap: Gereformeerde Kerken in Nederland
Provincie: Utrecht
Gemeente: Stichtse Vecht
Plaats: Maarssen
Adres: Kerkweg 14
Postcode: 3603CM
Inventarisatienummer: 17103
Jaar ingebruikname: 1891
Architect:
Huidige bestemming: uitvaartcentrum
Monument status: Rijksmonument 524861


Geschiedenis

Naast Richmond verrijst een nieuw kerkgebouw dat in 1892 in gebruik wordt genomen. Het betreft hier een zogenoemd Waterstaatskerkje', omdat het met financiële steun van de landelijke overheid werd gebouwd en er in verband daarmee goedkeuring en controle van de ingenieurs van het ministerie van Waterstaat nodig was. Het karakteristieke gebouw staat op de lijst van monumentenzorg en op dit moment is uitvaartcentrum Snijders B.V. er gevestigd.

In de jaren dertig van de vorige eeuw telt de kerkelijke gemeente meer dan 300 leden en opnieuw is het kerkgebouw te klein. Ondanks de economische crisis besluit de kerkenraad tot nieuwbouw. De bekende architect Bastiaan Willem Plooij maakt het ontwerp en in oktober 1932 wordt de nieuwe kerk ingewijd.

Monumentomschrijving Rijksdienst

In 1892 in eclectische trant gebouwde Gereformeerde KERK van het type zaalkerk. De kerk was tot voor kort in gebruik als fotostudio en wordt verbouwd tot uitvaartcentrum. De kerk is gelegen aan de Kerkweg, die overigens niet vernoemd is naar deze kerk, in het centrum van Maarssen.

Omschrijving

De met de nokrichting haaks op de Kerkweg gelegen zaalkerk van vijf traveeën is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak tussen topgevels. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen. In de voorgevel is bij strekken en bogen rode verblendsteen toegepast. Bij lateien, aanzet-, sluitstenen en dekplaten is witgeschilderd pleisterwerk toegepast.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel (zuid) is een topgevel met klimmend boogfries onder de boeiborden. In het midden van de gevel is een risaliet met trapgevel gezet. Het middenrisaliet heeft op de begane grond een dubbele opgeklampte deur met zware gehengen onder een latei met duivenjager. Boven de latei is een groot rondbogig spaarveld aangebracht. Vlak boven de latei is een segmentboog aangebracht. Het boogveld is gevuld met decoratief metselwerk. Boven de boog een brede strook getand metselwerk en twee gietijzeren rondboogvensters, gescheiden door een muurdam. Midden boven de twee vensters is een gietijzeren roosvenster gezet. In de top is een sieranker gezet. De aanzet tot de trapgevel wordt gevormd door uitkragende bewerkte stenen met dekplaten. De geveldelen ter weerszijden zijn uitgevoerd met hoeklisenen. In beide geveldelen bevindt zich een dichtgezet rondboogvenster met sluitsteen.

De linker- en rechterzijgevel zijn langsgevels van vijf traveëen, gescheiden door lisenen. De muurvlakken worden aan de bovenzijde afgesloten door een bloktandlijst. In de middelste drie muurvlakken bevindt zich een gietijzeren rondboogvenster. De achtergevel heeft in de top een deels dichtgezet rondboogvenster. De aanbouw tegen de achtergevel valt buiten de bescherming.

In het interieur is de originele kap met boogspanten, trekstangen, bewerkte korbelen en beschieting van belang.

Waardering

De kerk is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een zaalkerk in eclectische trant uit 1892, vanwege de gaafheid van de hoofdvorm en het materiaalgebruik. Van cultuurhistorische waarde vanwege de voormalige functie als zaalkerk voor gereformeerden.

Afbeeldingen

Exterieur