Handelingen

Maarssen, Diependaalsedijk 17 - Kapel Emmaüs Priorij

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Kapel Emmaüs Priorij
Genootschap: Rooms Katholieke kerk
Provincie: Utrecht
Gemeente: Stichtse Vecht
Plaats: Maarssen
Adres: Diependaalsedijk 17
Postcode: 3601GH
Inventarisatienummer: 04157
Jaar ingebruikname: 1964
Architect: Jong, J. de
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: Rijksmonument 532226


Geschiedenis

Belangrijk wederopbouwcomplex in Bossche School stijl. In 2013 aangewezen als Rijksmonument.

Sinds 1957 is Doornburgh in bezit van de Kanunnikessen van het Heilige Graf. Deze lieten rond 1965 een door J. de Jong en D. van der Laan ontworpen nieuw kloostercomplex, Priorij Emmaus, bouwen op het landgoed.

In 2013 werd dit kloostercomplex voorgedragen als Rijksmonument in het kader van diverse belangrijk geachte werken uit de wederopbouw.

Omschrijving

De Priorij is gebouwd in de architectuurstijl van de Bossche School, waarvan dom Hans van der Laan o.s.b., benedictijner monnik te Vaals, inspirator was. De gevels kenmerken zich door een grote horizontaliteit vanwege de "liggende" vensters, de lengte van de gevels en het horizontale accent in de vorm van de houten gevelafsluiting. Alle gevels zijn voorzien van rijen vensters. Op enkele plaatsen zijn deuren aangebracht. Naast de hoofdingang is een (hoek)steen aangebracht met het opschrift: De rechthoekige binnenhof heeft een omlopende loggia en in het midden een tuin. Vierkante stenen zuilen dragen de houten constructie met het lessenaarsdak van golfplaat. In de tuin bevinden zich langs de randen betonnen banken en een halfronde waterput. Net iets uit het midden bevindt zich een kruis, staande op het "metrische centrum" (uitgangspunt van het ontwerp) van het gebouw. Het kruis is omgeven door een uit vakken bestaande tuin, gedeeltelijk bestraat, gedeeltelijk beplant. De gevels van de verdieping zijn onderbroken door vensters en door inpandige balkons. De Priorij heeft een overzichtelijke indeling, die sinds de bouw ongeschonden is gebleven. De indeling is zowel bepaald door principes van religieuze als van architectonische aard. Het "plastisch getal" bepaalt de vormgeving van de ruimten, de ordening hangt uiteraard nauw samen met gebruik. De centrale plaats op de begane grond wordt ingenomen door de binnenhof met loggia. Rond de binnenhof loopt de kloostergang, die toegang geeft tot de - eveneens aan de binnenhof gelegen - bibliotheek en werkkamers. Via de kloostergang komt men ook in de kerk, de kapittelzaal en de refter. In de vleugels bevinden zich eetkamers, spreekkamers enz. Op de verdieping zijn de cellen voor de zusters en hun gasten, in het souterrain onder andere dienstruimten. Het interieur is zeer sober. De vloeren zijn over het algemeen van grindtegels, de muren wit gestuct of van schoon metselwerk. De deuren zijn van ongekleurd hout. De deuren die tot binnenruimten toegang geven zijn van horizontaal geplaatste delen. Buitendeuren zijn van verticaal geplaatste delen. Boven de vensters zijn betonnen lateien. De plafonds zijn van beton, dat vanwege de ruwe bekisting een houtnerfpatroon heeft. Op belangrijke plaatsen zoals bij ingangen is een balkenplafond toegepast. Soms zijn schroten verwerkt.

In de media

  • Uit Reformatorische Dagblad, 25 januari 2016

Opnieuw wordt er een klooster in Nederland gesloten. Het gaat om Priorij Emmaus, het klooster van de Kanunnikessen van het Heilig Graf in Maarssen. Het aantal zusters van de gemeenschap is de laatste jaren sterk afgenomen. Nog slechts vier van hen zijn overgebleven. Zij blijven er nog tot eind dit jaar wonen. Het landgoed Doornburgh, waartoe het klooster behoort, is inmiddels verkocht aan Vastgoedbedrijf Leeuwenpoort BV, melden de zusters in een brief die zij aan hun vriendenkring hebben verzonden. „De nieuwe eigenaar heeft de intentie om de Priorij een museale bestemming te geven. Deze bestemming zal de bijzondere architectuur, die verstilling en contemplatie oproept, het minst aantasten”, aldus de brief. In het museum zal ruimte worden gemaakt voor de „geschiedenis en spiritualiteit” van de Kanunnikessen van het Heilig Graf.

Externe links

Afbeeldingen