Handelingen

Luyksgestel, Kerkstraat 100 - Martinuskerk (15e - 1958)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Martinus
Genootschap: Rooms-Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Bergeijk
Plaats: Luyksgestel
Adres: Kerkstraat 100
Postcode: 5575AZ
Sonneveld-index: 07862
Jaar ingebruikname: 15e eeuw
Architect:
Huidige bestemming: gesloopt op toren na
Monument status: toren Rijksmonument

Geschiedenis

Gebouwd in de 15de eeuw, door brand verwoest in 1840, de toren bleef. Hersteld en later gesloopt. Nieuwe Sint Martinuskerk gebouwd in 1958. De historische toren staat er nog wel.

MIP omschrijving oude Martinus

  • Bouwstijl: Gotiek
  • Bouwperiode: Van: 1400 tot: 1500
  • Gevels en materialen: Baksteen, lijsten in natuursteen.
  • Dak en bedekking: Leien tentdak.
  • Bijgebouwen: Voor de kerk: afroepsteen van hardsteen, hergebruikt. De hierbij behorende paaltjes, die eertijds door een ketting verbonden waren, nu geplaatst naast Rijt 1 en CHV-gebouw Kapellerweg.
  • Omschrijving: Terzijde van de moderne R.K.Kerk van Sint Martinus aan de Kerkstraat, een 15e eeuws gebouw dat in 1843 na brand in Waterstaatsstijl hersteld werd, staat nog de oude 15e eeuwse toren, met haakse steunberen en versierd met blindnissen, voorzien van een uitgemetselde traptoren, gedekt door een nooddak. In de toren een klok in 1846 gegoten.

In de media

Uit Dagblad van 's-Gravenhage, 6 April 1840.

Hit Eindhoven schrijft men van den 1 deze: Het brandstichten, waardoor de gemeente Sprang zoo wordt geteisterd, begint ook in deze omstreken navolging te vinden. Gisteren (den nacht tusschen 31 Maart en 1 April), is de kerk en toren van Luiks Gestel geheel afgebrand. Men vond eene ladder tegen een der kerkramen staan, waardoor men had ingebroken, om die rijk versierde kerk te bestelen, waarna men dezelve in brand stak. Van het schoone kerkgebouw en den toren is niets dan de muren, eene ruïne, overgebleven; niets is kunnen gered worden, dan eenig goud en zilver, hetwelk zich in de sacristy bevond. De schade moet zeer aanmerkelijk zijn. Het schoone orgel, alsmede zeer merkwaardige en kostbare oudheden in beeldhouwwerk, als anderzins, herkomstig uit de abdij van Postel, zijn mede eene prooi der vlammen geworden. Dienzelfden nacht is ook in de kerk te Lommei inbraak en diefstal gepleegd. Den vorigen nacht had men hetzelfde, maar te vergeefs, in de kerk te Neerpelt beproefd.

Afbeeldingen