Handelingen

Lutten, Anerweg Noord 8 - Kruiskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Kerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Overijssel
Gemeente: Hardenberg
Plaats: Lutten
Adres: Anerweg Noord 8
Postcode: 7775AS
Sonneveld-index: 18454
Jaar ingebruikname: 1894
Architect: Radstake, J.B., Enschede
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

opname 1993 © AvD.
opname 1984 © AvD.

Karakteristiek Gereformeerd kerkgebouw. Nieuwe gevel 1950. Gebouwd in 1871 als eenvoudige zaalkerk met rondboogvensters. In 1922 uitgebreid met twee vleugels tot de huidige T-vorm. In het midden van de gevel bevindt zich een enigszins uitspringend torentje met ingesnoerde vierkante spits en uitgebouwd portaal.

  • Kerk staat te koop. De Protestantse Gemeente Lutten-Slagharen-Schuinesloot (in de provincie Overijssel) heeft twee van haar kerkgebouwen in de verkoop gezet, namelijk de voormalig gereformeerde Kruiskerk aan de Anerweg Noord en de voormalig hervormde kapel ‘Ons Trefpunt‘ in het nabijgelegen Schuinesloot.

Orgel

Het orgel is in 1970 als opus 802 gebouwd door de firma L. Verschueren (Heythuysen). De orgelkas stamt nog van het vorige orgel in deze kerk, in 1906 door J. Proper gebouwd. Een deel van het door Verschueren gebruikte pijpwerk is laat 19de eeuws en gemaakt door P. Schyven (Brussel). In 1984-1985 restaureert de firma Hendriksen & Reitsma (Nunspeet) het instrument. De dispositie wordt enigszins gewijzigd en er wordt een nieuwe pedaallade geplaatst.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur