Handelingen

Lutjebroek, P.J. Jongstraat 45 - Nicolaas

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Nicolaas
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Stede Broec
Plaats: Lutjebroek
Adres: P.J. Jongstraat 45
Postcode: 1614LB
Sonneveld-index: 05857
Jaar ingebruikname: 1876
Architect: Pierre Cuypers (1827 - 1921)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 18787 (Kerk)

Geschiedenis

Belangrijke neogotische kerk met toren.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

St. Nicolaas, 1876-1877, Pierre Cuypers (1827 - 1921). Driebeukige neogotische pseudobasiliek met achthoekige kruising, overdekt door een stergewelf. Ronde pijlers met lijstkapitelen. Volgens het eerste ontwerp had de kerk vrijwel de aanleg van een centraalbouw; bij de uitvoering werden schip en dwarsschip verlengd en later voegde Cuypers in elk der hoeken van de kruising twee rechthoekige, diagonale kapellen toe, Naast het schip een sobere toren, versierd met spitsboognissen en bekroond door een hoge naaldspits. Uitbreiding 1924-1925 met o.a. verbreding zijbeuken en voorportaal, naar ontwerp van Joseph Cuypers (1861 - 1949) en Pierre Cuypers Jr (1891 - 1982) . Tijdens een modernisering van het interieur in 1966-1967 is veel van de neogotische inventaris verwijderd, o.a. drie altaren; de vijf gebrandschilderde ramen in de apsis-vensters zijn behouden gebleven. Mechanisch torenuurwerk van Eijsbouts, 1917, voorzien van elektrische aandrijving. Restauraties in 1982 en 2010.

Pastorie

De pastorie is gebouwd op vierkante grondslag en bestaat uit twee bouwlagen onder afgeplat schilddak. Boven de voor- en achtergevel bevinden zich steekkappen. Tegen de achtergevel is bovendien een aanbouw onder een plat dak gesitueerd. De voorgevel is vier traveeën breed. Twee traveeën bevinden zich onder de steekkap en zijn ingedeeld met schuifvensters. In de top is een draaivenster opgenomen. Het overige geveldeel wordt gekenmerkt door een schuifvenster en inpandig portiek op de begane grond. Op de eerste verdieping zijn een schuifvenster en drie gekoppelde, spitsboogvormige blindnissen aanwezig. Alle vensters zijn voorzien van een bovenlicht met glas-in-lood en een segmentboog met siermetselwerk ter plaatse van het spaarveld. De blindnissen zijn eveneens ingevuld met siermetselwerk. De oorspronkelijke achtergevel wordt deels aan het zicht onttrokken door de later aangebouwde uitbreiding. De gevel van de aanbouw bezit links gekoppelde vensters. Rechts zijn openslaande deuren met boven- en zijlichten opgenomen. Op de eerste verdieping is het gevelvlak onder de steekkap gecementeerd en voorzien van twee gekoppelde vensters met bovenlicht. In de top is een draairaam opgenomen. Het overige geveldeel is voorzien van een deur met bovenlicht en openslaande deuren. De linker zijgevel bezit een aantal T-vensters. De rechter zijgevel is op de begane grond voorzien van een inpandige portiek. Hiernaast bevindt zich de éénlaagse gang naar de kerk. De gevel van deze gang is voorzien van spitsboogvensters. Op de eerste verdieping van de rechter zijgevel zijn twee gekoppelde, spitsboogvormige blindnissen opgenomen waarnaast twee T-vensters en klein spitsboogvormig venster aanwezig zijn. Het spaarveld en de blindnissen zijn voorzien van siermetselwerk. Het interieur is in de loop van de tijd diverse malen gemoderniseerd en bezit geen noemenswaardige elementen.

Waardering

De pastorie is van betekenis als functioneel complexonderdeel van de kerk. Verder is het pand van architectuurhistorisch en typologisch belang.

Orgel

Het orgel is in 1928 gebouwd door Bernard Pels & Zn.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Staties