Handelingen

Losser, Martinusplein 1 - Martinustoren

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Martinus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Overijssel
Gemeente: Losser
Plaats: Losser
Adres: Martinusplein 1
Postcode: 7581AN
Inventarisatienummer: 14501
Jaar ingebruikname: 16 e
Architect:
Huidige bestemming: gesloopt op toren na
Monument status: Rijksmonument 26285

Geschiedenis

De kerk is gesloopt in 1904. De historische zadeldaktoren is nog aanwezig.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Toren der afgebroken R.K.Kerk, alleenstaand sober bouwwerk van omstreeks 1500, met zadeldak tussen topgevels. Klokkenstoel met gelui van drie klokken, waarvan twee van J. Fremy, 1666 en 1671, diam. respectievelijk 106,3 cm. (gelast) en 120,5 cm. en één van een anonieme gieter (vermoedelijk ook J. Fremy) 1666 of 1667, diam. 87,6 cm. (gelast).

Gebouwomschrijving SKKN

De Martinustoren (ook wel Martinitoren en lokaal De Oude Toren genoemd) behoorde tot de in de winter van 1904-05 gesloopte Martinuskerk welke uit de vijftiende eeuw dateerde. De toren zelf moet rond 1500 zijn gebouwd maar brandde af op 23 september 1665 in het kader van de inval van de Munsterse prins-bisschop Bernhard van Galen, 'Bommen Berend', en werd toen vooral voor wat betreft de bovenste verdiepingen vernieuwd en voorzien van een nieuwe kap waarbij in plaats van de trapgevel een schoudergevel werd geinstalleerd. Volgens Van der Aa zou de kerk nogmaals in 1672 zijn afgebrand, maar blijkbaar zonder bijvoorbeeld grote schade aan de klokken aan te brengen. Bovendien is deze brand kwestieus.

In de media

Van de website RTVoost, 20 augustus 2013

De Martinustoren in Losser wordt gerestaureerd. Om het monument staan sinds vandaag hekken. De toren is het enige wat is overgebleven van de kerk die er vroeger stond. De hele toren wordt nu flink aangepakt. Zo komen er nieuwe voegen in de muren, wordt de klok bovenin goed bekeken en zo nodig gerepareerd, wordt de bestrating aangepakt en het dak krijgt groot onderhoud. De gemeente Losser verwacht dat de werkzaamheden tot begin oktober duren.

Externe links

Afbeelding