Handelingen

Longerhouw, Buren 2 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Schettens - Schraard - Longerhouw
Provincie: Friesland
Gemeente: Súdwest Fryslân
Plaats: Longerhouw
Adres: Buren 2
Postcode: 8745NB
Inventarisatienummer: 009294
Jaar ingebruikname: 1757
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 39362

Geschiedenis

Historische dorpskerk met toren.

Monumentomschrijving Rijksdienst

In de 18e eeuw herbouwd kerkgebouw bij rechtopgaande toren van kleine gele steen. Inwendig rijk gesneden preekstoelkuip met achterschot, klankbord; doophek, alles midden 18e eeuw. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1868 gemaakt door L. van Dam en Zonen. Klokkestoel met klok van J.N. Derck, 1742, diam. 95 cm.

Orgel

Het orgel in de kerk van Longerhouw is gebouwd in 1868 door de orgelbouwersfamilie Van Dam. Het heeft twee klavieren met aangehangen pedaal en heeft in totaal 13 registers, waarvan 8 op het bovenmanuaal en 5 op het bovenwerk (dwarswerk).

  • 2019 - Het Van Dam-orgel in de protestantse kerk is 28 juni na een restauratie door Bakker & Timmenga weer in gebruik genomen. Het instrument is in 1868 gebouwd door L. van Dam & zonen en telt 11 stemmen verdeeld over 2 klavieren en kreeg een aangehangen pedaal. De tongwerken bleven gereserveerd. Bij werkzaamheden door Bakker & Timmenga in 1928 kwam een Trompet 8’op het Hoofdwerk en op het Dwarswerk een Aeoline 8’ die later werd omgestemd tot Voix Celeste. Bij een kerkrestauratie in het verleden zijn de kas en ornamenten wit geschilderd. De werkzaamheden in 2019 concentreerden zich op technisch herstel. De registers uit 1927 zijn gebleven. De kas is opnieuw geschilderd in een mahonie imitatie. Het snijwerk is verguld. Deze werkzaamheden zijn uitgevoerd door Randolf Algera uit Heerenveen. (Bron:contactbrief)

Externe link

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur