Handelingen

Lollum, Waaxenserweg 4 - Greidhoeke Kathedraal

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Greidhoeke Kathedraal
Genootschap: PKN Protestantse Gemeente Lollum - Waaksens
Provincie: Friesland
Gemeente: Súdwest Fryslân
Plaats: Lollum
Adres: Waaxenserweg 4
Postcode: 8823SE
Sonneveld-index: 09293
Jaar ingebruikname: 1915
Architect: Ane_Nauta
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Karakteristieke Gereformeerde kerk met toren. Wordt na het instellen van de De Protestantse Gemeente te Lollum-Waaksens vrijwel niet meer gebruikt.

De Protestantse Gemeente te Lollum-Waaksens heeft eerder haar kerken ondergebracht in stichtingen. De betreffende stichtingen zijn verantwoordelijk voor het voortbestaan (o.a. beheer, onderhoud en gebruik) van de kerkgebouwen. De Protestantse Gemeente te Lollum-Waaksens huurt voor haar erediensten de kerken bij de stichtingen. In onze dorpen bevinden zich drie kerken:

  • Hubertustsjerke in Lollum
  • Thomastsjerke in Waaksens
  • Greidhoeke Kathedraal - De Greidhoeke Kathedraal van Lollum (Voormalig Gereformeerde kerk) aan de Waaxenserweg 4 is overgedragen aan Stichting Greidhoeke Kathedraal. De Protestantse Gemeente gebruikt deze kerk in principe niet, behalve als er behoefte is aan extra ruimte.
  • 2017 - De voormalig gereformeerde kerk in het Friese Lollum, de zogenoemde Greidhoeke Kathedraal (‘kathedraal van de Weidehoek’), wordt mogelijk het onderdak voor zowel een bierbrouwerij als een uitvaartvereniging.
  • 2021 - Wordt momenteel met behoud van uiterlijk verbouwd tot een 6 tal appartementen.

Gebouwomschrijving SKKN

Een eerste Gereformeerde kerk bestond in Lollum sedert 1890. Toen vanwege onenigheid over de inhoud van de preken van invallende predikanten bij de Hervormde kerk het grootste deel van de bevolking overliep naar Gereformeerde kant, ontstond de behoefte aan een groter gebouw. Dit werd ontworpen door Ane Nauta uit Leeuwarden. Op 26 oktober 1915 werd de eerste steen gelegd. De oude kerk werd verkocht aan Pinjum en is afgebroken en aldaar heropgebouwd. De pastorie is van 1898.

Orgel

Het orgel is gebouwd door P.J. Adema & Zn in 1888.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur