Handelingen

Loenen aan de Vecht, Dorpsstraat 11 - Gereformeerde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Kerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Utrecht
Gemeente: Stichtse Vecht
Plaats: Loenen aan de Vecht
Adres: Dorpsstraat 11
Postcode: 3632AP
Jaar ingebruikname: 1923
Architect: Hissink, H.A.J.F.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: na te gaan

Geschiedenis

Kruisvormige kerk met dakruiter in neogotische vormen. Gebouwd als Gereformeerde Kerk. Dit is nu het kerkgebouw van de Protestantse Kerk (PKN) te Loenen aan de Vecht. Daarnaast bestaat in in Loenen ook de historische Dorpskerk, als Hervormde Kerk met Gereformeerde Bond signatuur.

Gebouwomschrijving SKKN

De gereformeerde kerk te Loenen aan de Vecht werd geïnstitueerd op 4 februari 1891. Het eerste kerkgebouw lag in de buurtschap Oud Over aan de Vecht. Dit gebouw werd in 1923 verlaten voor het huidige gebouw in het dorp, aan de Dorpsstraat. Het bouwplan is ontworpen door architect H.A.J.F. Hissink. Het gebouw heeft een T-vormige plattegrond. Het liturgisch centrum bevindt zich in het midden van de korte zijde waardoor de kerkganger vanuit elke beuk een goed zicht heeft deze centrale plek. De hoofdingang bevindt zich tegenover het liturgisch centrum. Het interieur is in 1989 voor het laatst gemoderniseerd. In hetzelfde jaar is ook een nieuw orgel in gebruik genomen. Het exterieur is niet gewijzigd en heeft een 'gotisch' uiterlijk door de driezijdig gesloten middenbeuk met voorportaal met een driepas motief en de spitsboogramen.

Orgel

De Gereformeerde Kerk in Loenen aan de Vecht kocht in 1941 een orgel van de firma Leeflang, dat gebouwd was als electrisch unit-orgel met vier basisregisters en 23 hiervan afgeleide stemmen. In 1949/1950 is dit orgel vergroot door Ernst Leeflang. In 1982 werd gestart met het verwerven van financiën voor de vervanging van dit orgel. Herman van Vliet werd in 1987 als adviseur gevraagd. De firma Louis Kramer uit Boskoop leverde het nieuwe orgel. Om de kosten te drukken waren verschillende onderdelen niet nieuw. De klavieren had de orgelbouwer al eerder gemaakt, de kas is afkomstig van een oude Engels orgel van Reginal W. Davidson van rond 1880, evenals het front, en het pijpwerk is gedeeltelijk overgenomen uit het oude orgel, gedeeltelijk uit de voorraad van de orgelbouwer en gedeeltelijk nieuw. Het front is afkomstig van een orgel uit Epsom, en werd gekocht via de heer T.P. Boersma uit Renkum. De opbouw van het orgel in de kerk startte op 10 augustus 1989. Op 15 november kon het in gebruik worden genomen, bij welke gelegenheid Herman van Vliet het orgel bespeelde..

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur