Handelingen

Lochem, Graaf Ottoweg 2 - Witte Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Witte Kerk
Genootschap: Protestantse gemeente Lochem
Provincie: Gelderland
Gemeente: Lochem
Plaats: Lochem
Adres: Graaf Ottoweg 2
Postcode: 7241DG
Sonneveld-index: 11794
Jaar ingebruikname: 1909
Architect: Radstake, J.B., Enschede
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Zaalkerk met kleine dakruiter.

Dit kerkgebouw stamt uit 1909. De toenmalige gemeente van de Gereformeerde Kerk van Lochem had toen deze nieuwe kerk in één jaar tijd laten bouwen. Het gebouw bood plaats aan 100 mensen. Het gebouw was wel een heel zware financiële aderlating voor de toen 75 zielen tellende gemeente. De stoelen in de kerk werden daarom in het begin verhuurd aan de gemeenteleden. In 1918 stopte deze verhuur, omdat het toch ook veel problemen opleverde. In 1953 werd de woning naast de kerk aangekocht om uitbreiding mogelijk te maken. Het aantal gemeenteleden was toen al gestegen naar ruim 270 zielen. In 1955 werden dan ook de nevenzalen gerealiseerd. Het aantal zitplaatsen steeg daardoor naar 282. In de jaren 1960 bleek de kerk weer te klein en werd besloten om dubbele diensten te houden. Eind jaren 1960 werden de dubbele diensten weer gestopt en werden de morgendiensten in de schouwburg gehouden. Het huren van de schouwburg bleek echter te duur. Begin jaren 1970 (ja, toen al!) werd overwogen om mee te betalen aan de restauratie van de Gudulakerk en deze dan samen met de Hervormde broeders te delen, zodat er iedere zondagmorgen een Hervormde en Gereformeerde dienst zou kunnen zijn. Deze restauratieplannen bleven te vaag en daarom werd besloten om voor vijf jaar uit te wijken naar de Rooms-Katholieke kerk aan de Nieuweweg. In 1985 vond de laatste grote uitbreiding plaats. De oude kosterswoning werd bij de kerk getrokken en de 'barzaal' werd zo bij de kerk gevoegd. De kerkzaal bood hierdoor ruimte aan 425 bezoekers en vanaf dat moment konden de morgendiensten weer in de Witte Kerk plaatsvinden. (bron: Gereformeerde Kerk Lochem 1895-1995)

  • 2021 - Met een flinke verbouwing wordt de Witte Kerk met bijgebouwen in Lochem gereedgemaakt voor de toekomst. Naast een nieuw dak krijgt de Witte Kerk – die bestaat uit de kerkzaal, tussenzaal en ontmoetingsruimte – nieuwe, aluminium kozijnen met dubbel glas. Door schuifwanden kan de tussenzaal zowel bij de kerkzaal als de ontmoetingsruimte betrokken worden.

Orgel

Het orgel is in 1982 gebouwd door de firma Gebr. Reil (Heerde) voor de Gereformeerde Kerk van Boksum (Fr.). De orgelkas is echter ouder en in 1910 gemaakt door A.S.J. Dekker (Goes). In 2004 plaatst de firma Reil het orgel over naar Lochem.

Externe links

Afbeeldingen